Pošta Slovenije uvaja v svoj vozni park nova ekološka vozila. Bila je tudi med prvimi podjetji v Sloveniji, ki so začela resno spremljati razvoj in ponudbo električnih vozil na trgu. Na osnovi analize dnevnih poti dostavnikov so določili kraje, kjer lahko električna vozila že z današnjo akumulatorsko tehnologijo korenito zmanjšajo emisije v okolje in hrup, obenem pa celo nižajo stroške uporabe ter povečajo udobje ob uporabi vozil.

Pri izvajanju energetske učinkovitosti transporta s ciljem zmanjšati porabo goriva in emisij je Pošta v začetku letošnjega kupila dve dostavni vozili na električni pogon Renault Kangoo Express Z.E. Uporabo teh dveh dostavnih vozil na električni pogon so uporabniki pozitivno sprejeli. Zdaj uvaja še dodatnih 17 dostavnih vozil Renault Kangoo Express Z.E.  na električni pogon. Poganja ga 44-kilovatni elektromotor, ima prostornino tovornega prostora 3 m3, nosilnost 534 kg in lahko z enim polnjenjem baterije prevozi do 270 km po NEDC standardu. Pri težjih pogojih, kot so npr. nizke temperature (–5° C ali še nižje), hriboviti teren, večja obremenitev vozila, ofenzivnejši način vožnje, se največja razdalja, ki jo je mogoče prevoziti z enim polnjenjem baterije, seveda zmanjša.

Novi Kangoo Z.E. ima pristno novost v segmentu električnih lahkih gospodarskih vozil posebno novost – toplotno črpalko. Ta optimizira segrevanje in ohlajanje vozila, zmanjša porabo elektrike, s tem pa poveča doseg vozila. Za večje udobje ter ohranjanje napolnjenosti baterije je notranjost možno ogreti ali ohladiti še pred začetkom vožnje, ko je vozilo še priključeno na polnilno mesto. Vgrajen je tudi polnilec novega rodu z močjo 7kW, kar omogoča skoraj še enkrat hitrejše polnjenje kot v prejšnji generaciji.

Pošta Slovenije pričakuje, da bo mogoče s temi vozili v različnih vremenskih razmerah in ob različnih ostalih dejavnikih, ki vplivajo na domet, prevoziti vsaj 100 do 200 km, s čimer bodo vozila zagotavljala nemoteno dostavo na različne lokacije po Sloveniji. Vsa nova električna poštna vozila se že ponašajo s svežo, prenovljeno celostno vizualno podobo Pošte Slovenije, njihovo ekološkost pa poudarjajo dodatni napisi »Vozim na elektriko« in »Okolju prijazno vozilo«.