Citroen je predstavlja posebno različico vozila AMI, prilagojeno za osebe z omejeno mobilnostjo. Projekt »Ami za vse« si prizadeva vrniti samostojnost in svobodo tistim, ki so ju izgubili. Gre za kompaktno električno prevozno sredstvo, ki je enostavno za upravljanje in omogoča tudi prevoz invalidskega vozička.

Prototip »Ami za vse« je bil razvit v sodelovanju s podjetjem PIMAS, specializiranim za predelavo vozil za osebe z omejeno mobilnostjo. Vključuje vse potrebne mehanske prilagoditve, ki omogočajo enostaven vstop v vozilo, shranjevanje invalidskega vozička in udobno vožnjo. Med tehničnimi izboljšavami so povečan kot odpiranja vrat, oprema za premikanje osebe iz invalidskega vozička na sedež (polica in trakovi), mehansko in ročno upravljanje pospeševanja ter zaviranja, krogla na volanu za olajšano vožnjo ter inovativna rešitev za prevoz invalidskega vozička znotraj ali zunaj potniške kabine.

Ami predstavlja idealno rešitev za izboljšanje vsakodnevnega življenja in večjo neodvisnost oseb z omejeno mobilnostjo. Spodbuja jih k aktivni vožnji z nizkimi stroški ter omogoča izogibanje številnim izzivom, povezanim z uporabo javnega prevoza ali specializiranih vozil za prevoz invalidov. S tem lahko ohranijo nadzor nad lastno mobilnostjo ter si zagotovijo samostojnost.

Zaradi kompaktnih dimenzij je vozilo Ami okretno in enostavno za parkiranje. Ob njem je dovolj prostora za manevriranje z invalidskim vozičkom. Zahvaljujoč svoji višini pa je tudi enostavno vstopiti in izstopiti iz njega. Ami doseže hitrost do 45 km/h, kar omogoča enostavno upravljanje, medtem ko doseg dosega 75 kilometrov zadostuje za vsakodnevne opravke. Vozilo je stabilno in zaprto, kar zagotavlja večjo varnost in udobje.

»Ami za vse« je enako enostaven za uporabo kot katera koli druga električna naprava za vsakodnevno rabo. Ne zahteva posebnega polnilnika, polnjenje pa je hitro in preprosto. Litij-ionska baterija s kapaciteto 5,5 kWh, ki je nameščena v podu vozila, se lahko enostavno napolni s pomočjo priloženega polnilnega kabla, ki je vgrajen v okvir vrat na sovoznikovi strani. Poveže se ga s standardno 220-voltno vtičnico, pri čemer se baterija v celoti napolni v manj kot 4 urah.

Oprema za prilagoditev vozila »Ami za vse« invalidnim osebam je standardizirana in enostavna za namestitev, ne glede na izbrano različico Amija. Zasnovana in izdelana je bila v sodelovanju s podjetjem PIMAS, vodilnim specialistom za predelavo vozil za osebe z omejeno mobilnostjo.

Specializirana oprema za »Ami za vse« temelji na pragmatičnosti in iznajdljivosti Amija, brez nepotrebnih dodatkov. Osredotoča se na mehansko predelavo potniškega prostora, ki omogoča osebam z okvaro spodnjih okončin enostaven dostop do voznikovega mesta in vožnjo vozila. Predelave vključujejo prilagoditev vrat za lažji dostop, vgradnjo pripomočka za premik osebe v vozilo, prestavitev upravljalnih ročic za pospeševanje in zaviranje v ročni predel ter prilagoditev notranjega prostora za shranjevanje razstavljenega invalidskega vozička.

Ami ponuja zanimivo rešitev za vstopanje v potniški prostor. Široka voznikova vrata se odpirajo v nasprotni smeri, kar olajša vstopanje in izstopanje. Kot odpiranja vrat je bil povečan, da lahko uporabnik svoj invalidski voziček postavi vzporedno s pragom potniške kabine po odprtju voznikovih vrat. Nato iz vozila izvleče odstranljivo izvlečno polico, prek katere se lahko samostojno premakne s svojega invalidskega vozička na sedež v potniškem prostoru. Z uporabo traku, pritrjenega na zgornji del vratnega okvirja, se nato premakne s svojega invalidskega vozička na voznikov sedež. Ta postopek traja le nekaj minut.

Ko je voznik na sedežu in pripravljen za vožnjo, lahko prijame kroglo na volanu, ki zagotavlja dober oprijem in odlično vodljivost vozila »Ami za vse«. Namesto tradicionalnega sklopa pedal za 6 kW električni motor ima vgrajeno dodatno intuitivno mehansko ročico za ročno upravljanje pedala za pospeševanje in zavoro. Ta ročica omogoča uporabniku, da pedala potisne ali povleče, kar omogoča enostavno upravljanje vozila.

Invalidski voziček lahko prevažate na dva načina. Prvi način je, da ga namestite v potniško kabino, v predel sovoznikovega sedeža, kjer je na voljo velik prostor za shranjevanje. V tem primeru mora voznik odstraniti kolesi invalidskega vozička in ju pritrditi v prostor za noge s pomočjo posebnega pasu. Kolesi se prilegata prostoru za shranjevanje, medtem ko zloženi invalidski voziček postavite na sovoznikov sedež. Voziček je nato pritrjen s posebnim dodatnim varnostnim pasom. Ta postavitev omogoča invalidnim voznikom povsem samostojno vožnjo.

Drugi način je, če ima voznik sopotnika, ki lahko invalidski voziček enostavno namesti na posebno mesto na zadnjem delu vozila »Ami za vse« s pomočjo aluminijastega nosilca za prtljago. V tem primeru sopotnik namesti invalidski voziček na vozilo in ga pokrije z zaščitno ponjavo. Tako je potniški prostor popolnoma prost. Uporabnik vozila »Ami za vse« ni več odvisen od tretje osebe, saj lahko samostojno opravlja vse vsakodnevne poti in se udeležuje prostočasnih dejavnosti.

Zaradi svoje funkcionalnosti, enostavnosti uporabe in prilagodljivosti je vozilo »Ami za vse« inovativna rešitev za osebe z omejeno mobilnostjo. Omogoča jim večjo neodvisnost, samostojnost in svobodo pri vsakodnevnih opravkih ter izogibanje težavam, povezanim s prevozom z javnimi prevoznimi sredstvi ali specializiranimi vozili za invalide. S kompaktno velikostjo, enostavnim polnjenjem in dosegom 75 kilometrov je Ami pripravljen na premagovanje vsakodnevnih izzivov zanesljivo in udobno.