Novi električni E-Tourneo Custom družbe Ford Pro želi v vsestranskem večnamenskem vozilu z do osmimi sedeži zagotaviti novo raven zmogljivosti, razkošja in oblikovanja. E-Tourneo Custom je z naslednjo generacijo modela Tourneo nastal na popolnoma novi platformi, ki zasebnim in poslovnim uporabnikom omogoča več zmogljivosti, kakovosti in notranjega prostora za do osem potnikov. Novi model prinaša celoten nabor vrhunskih funkcij, vključno z izjemno prilagodljivimi zadnjimi sedeži na vodilih, stranskimi vrati s prostoročnim upravljanjem električnega pomika, zvočnim sistemom B&O,2 digitalnimi karticami namesto ključa, panoramsko stekleno streho – in inovativnim nastavljanjem naklona volana. E-Tourneo Custom predstavlja enega od štirih novih povsem električnih modelov družbe Ford Pro, ki bodo v Evropi predstavljeni do leta 2024.

 

Povsem električni pogonski sklop ponuja do 370 km dosega in hitro polnjenje z enosmernim tokom z močjo 125 kW. Med novimi različicami modela Tourneo Custom sta tudi priključna PHEV ter izvedba z dizelskim motorjem in štirikolesnim pogonom. Optimizirana arhitektura podvozja z neodvisnim zadnjim vzmetenjem omogoča tih električni pogon ter novo raven udobja in stabilnosti pri vožnji. V ponudbi Tournea Custom je po novem tudi različica s priključnim hibridnim pogonom (PHEV) za vse, ki potrebujejo dodatno prilagodljivost. Poleg tega je novi model mogoče naročiti z najnovejšo generacijo dizelskih motorjev Ford EcoBlue,  na voljo pa je tudi z novim izjemno učinkovitim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in – prvič – z inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona.

Bogato opremljeni paket vključuje zadnje sedeže na vodilih, ki omogočajo vzdolžno prilagoditev, električno pomična stranska vrata, nastavljanje naklona volana in zvočni sistem B&O; modeli EV ponujajo možnost 2,3 kW Pro Power Onboard. E-Tourneo Custom uporablja enako tehnologijo baterijskih celic visoke gostote kot pickup Ford F-150 Lightning, Ima baterijo z uporabno kapaciteto 74 kWh in električni motor z močjo 160 kW, kar zagotavlja prepričljivo zmogljivost.

Povsem električni pogon vozila za različne dejavnosti ponuja tudi možnost vožnje z eno stopalko za še učinkovitejšo uporabo energije ter bolj sproščeno in udobno vožnjo. Vgrajeni trifazni polnilnik z izmeničnim tokom z močjo 11 kW lahko baterijo popolnoma napolni v manj kot osmih urah, s hitrim polnilnikom z enosmernim tokom z močjo 125 kW pa se baterija od 15 do 80 odstotkov napolni v približno 41 minutah. Profil polnjenja E-Tournea Custom omogoča neproporcionalno polnjenje z energijo za hitro dopolnjevanje; pri laboratorijskem testiranju je hitri polnilnik z enosmernim tokom z močjo 125 kW v samo petih minutah povečal doseg za skoraj 38 km.

 

Vsa vozila Tourneo Custom naslednje generacije so v celoti integrirana s platformo programske opreme in povezanih storitev Ford Pro, vključno s celovitimi rešitvami za polnjenje, orodji za upravljanje Ford Pro Telematics in drugo. Novi Tourneo Custom izdeluje Ford Otosan v Kocaeliju v Turčiji, dobave evropskim kupcem se bodo začele sredi leta 2023