Aito M5, nastal v sodelovanju z družbo Seres, poganja elektromotor v kombinaciji s termičnim motorjem, ki bo na voljo z dvo- ali štirikolesnim pogonom in začetno ceno že od okoli 34.000 evrov.

Širitev velikanov zabavne elektronike v avtomobilskem svetu se nadaljuje. Poleg projekta Apple Car je Xiaomi pred kratkim izjavil, da bo izdelal električni avtomobil, s čimer se je pridružil Huaweiju, ki je predstavil svoj prvi električni avtomobil Aito M5. Gre za priključni hibridni SUV. Seres je bil zadolžen za konstrukcijo avtomobila, Huawei pa za programsko opremo.

Aito M5 je razvit na platformi Seres REEV (električno vozilo s podaljšanim dosegom) in opremljen s priključnim hibridnim pogonskim sklopom. Sestavljata ga štirivaljni 1,5-litrski turbo bencinski motor, ki je zadolžen samo za polnjenje baterije 200 kWh in električna enota, ki jo je mogoče polniti tudi preko zunanjega električnega omrežja. Skupna sistemska moč štirikolesne različice znaša 430 KM (224 spredaj in 203 zadaj), od 0-100 pa pospeši v 4 4 sekunde. Uradni viri še navajajo, da lahko avtonomija avtomobila preseže 1000 km. avtonomije. Na voljo bo tudi manj zmogljiva različica z dvokolesnim pogonom.

Huawei je ustvaril celoten multimedijski del avtomobila. Uporablja operacijski sistem HarmonyOS, enak kot na pametnih telefonih tega kitajskega elektronskega velikana. Na sredini armaturne plošče je vgrajen zaslon na dotik z diagonalo 15,6 “. Možna je medsebojna povezava z napravami Huawei in številne lastniške aplikacije za gledanje videov in poslušanje glasbe. V omrežje sta povezana še sistem glasovne pomoči in satelitski navigator, ki ga je prav tako zasnoval kitajski velikan zabavne elektronike. Avto je opremljen z različnimi senzorji, kot je ultrazvočni radar, zaradi česar je skladen z 2. stopnjo avtomatizirane vožnje.

Aito M5 je trenutno v prodaji samo na Kitajskem s cenami, ki se začenjajo pri 250.000 juanih oziroma približno 34.600 evrih za različico s pogonom na zadnja kolesa, oziroma pri 280.000 juanih (39.000 evrov) za različice s pogonom na vsa kolesa. Najbolj opremljene pa dosegajo ceno do 320.000 juanov oziroma okoli 44.000 evrov.