Opel danes s predstavitvijo popolnoma nove Astre, ki bo s šesto generacijo prvič na voljo kot priključni hibrid, odpira tudi električno poglavje v kompaktnem razredu. Nova Astra, oblikovno izčiščena in z novo podobo blagovne znamke – Oplovim vizirjem – pripravljena na nove izzive prihodnosti. Naprodaj bo v športni, pet- vratni izvedbi. Z dolžino 4.374 milimetrov in širino 1.860 milimetrov se predstavlja prostornejša od predhodnica. Ne glede na kratek sprednji previs je nova Astra kljub znatno povečani medosni razdalji 2.675 milimetrov (+13 mm) daljša od predhodnega modela le 4 mm. Omenimo pa še praktični prtljažnik s 422 litri prostornine in nastavljivim dnom.

Astra tudi tokrat vnaša v kompaktni razred več novosti, ki so jih kupci do zdaj poznali le v modelih višjega cenovnega razreda. Na primer, Astra lahko spremeni noč v dan z najnovejšimi prilagodljivimi svetili Intelli-Lux LED Pixel, s 168 LED elementi, ki prihajajo naravnost iz Oplove vodilne Insignie. Notranjost nove generacije odkriva popolnoma digitalni »Pure Panel« kokpit, brez krmilnih tipk. Potniki lahko novo Astro intuitivno upravljajo preko izjemno širokih zaslonov na dotik. Digitalni kokpit je po želji lahko popolnoma zastekljen in ima dva 10-palčna zaslona, ki sta v vodoravni obliki in brezhibno integrirana v celoto. Zgodovina so tudi kabli, saj je mogoče Novo generacijo multimedijskih informacijsko-zabavnih sistemov s povezanimi storitvami je mogoče upravljati z glasovnim upravljanjem in z dotikom – v vseh različicah modelov standardno priključiti na brezžični Apple CarPlay in Android.

 

Sedeži s certifikatom AGR imajo široko paleto opcijskih nastavitev, od električnega nagiba do ledvene opore. Voznika pa poleg sedežev podpirajo tudi najsodobnejši asistenčni sistemi. Od projekcijskega zaslona (»head-up«) do polavtomatskega asistenčnega sistema »Intelli Drive« 2.0 in 360 stopinjske kamere »Intelli-Vision« ter pet radarskih senzorjev. »Intelli Drive« 2.0 omogoča sistemu, da prilagodi hitrost v ovinkih, daje priporočila za hitrost in izvaja polavtomatske spremembe voznega pasu. Dolg seznam avtomatiziranih sistemovza pomoč voznikov vključuje tudi prilagodljivi tempomat, ki povečuje ali zmanjšuje hitrost za sledenje vozilu naprej, ter sistem za lažje parkiranje.

Po športnih terencih Mokka, Crossland in Grandland je nova Astra prva Oplova kombilimuzina z novim obrazom – Oplovim vizirjem. Ta se razteza na sprednjem delu, zaradi česar je nova Astra videti še širša, prav tako brezhibno vključuje tehnologije, kot so izjemno tanki žarometi. Gledano s strani, je nova generacija Astre videti še posebej dinamična, zahvaljujoč izrazitemu naklona stebra C. Na zadku se ponovi centralno nameščeni logotip (blisk), ki je tudi zapah za zadnja vrata, ter navpično poravnana visoko nameščena zavorna luč in tanke zadnje luči.

Nova Astra temelji na tretji generaciji izredno prilagodljive več-energijske arhitekture EMP2, Oplov DNK pa je vgrajen v avtomobil od začetka razvoja – primarni razvojni cilj je namreč bila zmogljivost pri velikih hitrostih (»Autobahnproof«). Krmiljenje in bočna togost podvozja – spredaj vzmetenje McPherson, zadaj torzijska palica – so zasnovani za visoko krmiljenje nihanja (dušenje gibanja okoli vodoravne osi). Pri zaviranju daje novi model močno zavorno moč in ostaja zelo stabilen tako v ovinkih kot na ravnih cestiščih. Torzijska togost nove Astre je za 14 odstotkov večja od aktualne generacije.

Prvič do zdaj je Oplov kompaktni model elektrificiran. Nova Astra je na voljo z zmogljivim priključnim hibridom. Pri bencinskih in dizelskih različicah se moč giblje od 81 Kw (110 KM) do 96 Kw (130 KM), ter do 165 Kw (225 KM) pri različicah priključnega hibrida. Šeststopenjski menjalnik je serijski pri pogonih na notranje izgorevanje, osem stopenjski samodejni menjalnik (elektrificiran na priključnih hibridih) pa opcijski pri močnejših motorjih. Nova generacija je bila zasnovana in razvita na Oplovem sedežu v Rüsselsheimuv Rüsselsheimuv Rüsselsheimuv Rüsselsheimu v Rüsselsheimu v Rüsselsheimu, kjer se bo proizvodnja začela to jesen, prvi kupci pa bodo svoje avtomobile prejeli v začetku prihodnjega leta.