Neodvisna organizacija EuroNCAP je novemu Fordu Focusu kot enemu prvih vozil, preverjenih s pomočjo novih, veliko strožjih testnih protokolov Euro NCAP, podelila pet zvezdic, najvišjo možno oceno za varnost.

Nove, dovršene funkcije, zasnovane za preprečevanje trčenj ali zmanjšanje njihovih posledic, vključno s Fordovo pomočjo za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in kolesarjev –  so prepričale organizacijo Euro NCAP – Varnostne funkcije lahko na cesti ali ob njej zaznajo osebe, za katere obstaja verjetnost, da bodo prekrižale pot vozila. Če preti nevarnost nezgode in se voznik ne odzove na opozorila, sistem, ki zdaj zaznava tudi kolesarje in s pomočjo svetlobe žarometov deluje tudi ponoči in samodejno zavira.

Visoko oceno je novi Focus prejel tako za zaščito odraslih potnikov kot za zaščito otrok v vozilu. Na to v veliki meri vpliva 40-odstotno povečanje zaščite pred obremenitvijo v primeru čelnega trčenja, ki jo zagotavlja Fordova povsem nova arhitektura C2, in struktura karoserije, saj je kar 33 odstotkov karoserije izdelane iz ultra-čvrstega in s stiskanjem ojačenega borovega jekla.

Focus je dosegel najboljše rezultate tudi pri testih, ki skušajo ponazoriti bočna trčenja med dvema voziloma. Ford zagotavlja, da so prvi povsem novi Focusi že na poti h kupcem v Evropi.