Novi GLA je osmi in hkrati zadnji model trenutne generacije kompaktnih modelov Mercedes-Benz. Obenem gre za vstopni model v uspešni razred SUV-jev s trikrako zvezdo. Z izrazitejšim značajem, višino 1,611 m oziroma 1616 s strešnimi letvami je novi GLA več kot deset centimetrov višji od predhodnika. Ustrezno višji in z značilnim položajem sedežev ponuja več prostora za glavo v prvi vrsti in prav tako v predelu kolen zadaj, čeprav je novi GLA za centimeter in pol krajši od predhodnika. Zadnji sedeži se z vzdolžnim pomikom za 14 cm poljubno prilagajajo različnim potrebam, z nastavitvijo kota naslonjala tudi večjim predmetom, kot so denimo zabojniki.

Značilen terenski pečat poudarja pokončen sprednji del, krajši previs spredaj in zadaj ter zaščitne obloge karoserije in spodnjega dela. Modeli 4MATIC so serijsko opremljeni s paketom Off-Road Engineering, ki vključuje dodaten program vožnje, funkcijo pomoči pri vožnji navzdol in animacijo terenskega prometa na medijskem zaslonu, skupaj z LED-žarometi MULTIBEAM, posebno funkcijo luči za vožnjo po cesti.. Zadnje sedeže lahko poljubno nastavite za 14 centimetrov, naslonjalo zadnjega sedeža pa na bolj strmo grablje, kar omogoča prostor za predmete, kot so zabojniki.

Nadaljnji korak na področju varnosti predstavlja nabor naprednih sistemov pomoči pri vožnji, ki vključujejo med ostalim funkcijo manevriranja pri obračanju, funkcijo koridorja v sili, opozorilno funkcijo približevanja kolesarjem ali vozilom, in opozorilo pred pešci v bližini prehodov. GLA lahko samodejno reagira, kadar voznik tega ne stori. Funkcija Active Brake Assist predstavlja v mnogih situacijah uporabo avtonomnega zaviranja pri preprečevanju trčenja. Pri običajnih mestnih hitrostih je sistem sposoben zavirati tudi pred vozili v mirovanju oziroma izogibanju trkom in pešcem, odvisno od situacije.

Z zmogljivimi in učinkovitimi štirivaljnimi motorji, najnovejšimi sistemi za pomoč pri vožnji v podporo vozniku, informacijsko-zabavnim sistemom MBUX z intuitivnim upravljanjem in celostnim aktivnim nadzorom udobja predstavlja GLA vse prednosti trenutne generacije kompaktnih modelov Mercedes- Benz. Novi model EQ Power s hibridnim pogonom tretje generacije bo na voljo že v prvi polovici letošnjega leta, sledil mu bo popolnoma električni model EQA predviden do konca leta.