Električna mobilnost se začenja z avtomobilom, meni Volkswagen, ki je včeraj na statični predstavitvi v Ljubljani premierno odkril novi ID.3 predserijski model električnega avtomobila s katerim je napovedal tudi obsežno zastavljeno strategijo in transformacijo znamke  na področju individualne mobilnosti. V naslednjih desetih letih želi tako na trg pripeljati skoraj 70 novih e-modelov – namesto 50, kolikor jih je bilo načrtovanih doslej. V razvoju do leta 2025 je 20 električnih vozil. Volkswagen si je zastavil obsežen program razogljičenja, saj želi do leta 2050 doseči popolno CO2-nevtralnost in se s tem jasno zavezuje k izvajanju pariškega podnebnega sporazuma. V Nemčiji je že začel sprejemati predhodne rezervacije za model ID.3, prvi model iz nove, popolnoma električne družine ID, ki jamči doseg od 330 do 550 km.

Posebna serija modela ID.3 1ST, ki smo si jo lahko ogledali tudi v Ljubljani bo imela doseg do 420 kilometrov (WLTP). Medtem ko bo osnovna cena serijskega modela ID.3 v Nemčiji pod 30.000 evri za različico z najmanjšo baterijo, pa bo cena ekskluzivne posebne serije ID.3 1ST  pod 40.000 evri (obe ceni brez odštete državne subvencije). Zanimiva je postavitev relativno ozke in podolgovate baterije 58 kWh v obliki čokoladne tablice med predno in zadnjo osjo pod potniško kabino. Kompaktnost in velikost enosmernega električnega brezkrtačnega motorja svojega ID.3, je Volkswagen že pred časom pokazal na fotografiji tako, da ga je spravil v športno torbo. Pri nas podrobnosti in cene še niso dorečene…Januarja 2020 bodo narejene končne specifikacije in cene za slovenske uporabnike, februarja bodo začeli sprejemati naročila, poleti 2020 je predviden prihod prvih vozil ID.3 1st v Slovenijo.

Volkswagen skladno z napovedano e-ofenzivo predstavlja v Sloveniji tudi poseben program MOON, kot sistemskega ponudnika celovitih rešitev električne mobilnosti za zasebne uporabnike. Ti bodo lahko z osebnim svetovalnim pogovorom s strokovnjakom zadolženim za program MOON zvedeli vse potrebno na enem mestu. V program MOON je vključeno svetovanje, preverjanje pogojev pred namestitvijo, priprava infrastrukture, namestitev vključno s prvim zagonom, podpora in vzdrževanje, podpora pri vlaganju dokumentov in pridobitvi subvencij ter financiranje. V program MOON sodijo tudi različne rešitve domačih polnilnih postaj, ustreznih priključkov, adapterjev in kot posebna novost namestitev fotovoltaičnih sistemov na strehi, za samostojno proizvodnjo in električno napajanje s solarno električno energijo ter posebnih hranilnikov energije. Strategija koncerna Volkswagen se ujema tudi s ključnimi cilji Energetskega koncepta Slovenije, ki predvidevajo zmanjšanje toplogrednih plinov v prometu do leta 2035 vsaj za 35% glede na leto 2005 in za 70% do leta 2055, ko naj bi dosegli tudi 100% električno mobilnost v osebnem in javnem prometu.