Po modelih Q3 Sportback in e-tron Sportback je Audi pripeljal k nam še  tretji premijski crossover oziroma svoj tretji CUV (Crossover Utility Vehicle). Q5 Sportback je kupe dinamičnih linij namenjen zahtevnejšim kupcem, ki si ob izrazitejšem dizajnu in najnovejših tehničnih inovacijah, želijo občutiti še športni značaj in visoko raven uporabnosti za vsak dan. Do novega kupejevskega zadka popolnoma enak modelu Q5, od motorjev, za stopnjo višje notranje in varnostne opreme z enakimi asistenčnimi sistemi ter povezljivosti. Tako je spredaj med velikima stranskima odprtinama za zajemanje zraka osmerokotni enodelni okvir mreže hladilnika, z markantno grafiko dnevnih luči v LED- oz. opcijsko v matrični LED-tehnologiji , ob straneh pa poudarja kolesa in z njimi pogon quattro. Zadnje luči so opcijsko lahko zasnovane v novi digitalni OLED-tehnologiji.

Ob naročilu je moč izbirati med tremi specifičnimi svetlobnimi grafikami zadnjih luči, pri čemer vsaka od njih vključuje dinamično svetlobno animacijo Coming Home/Leaving Home. Ob izbiri nastavitve “dynamic” v sistemu Audi drive select se aktivira še dodatna, športna svetlobna grafika. Kadar se mirujočemu vozilu od zadaj na manj kot dva metra približa drugo vozilo, zasvetijo vsi OLED-segmenti kot znak, da je bilo zaznano približevanje. Naravno glasovno upravljanje uporablja znanje iz oblaka, vključiti pa ga je mogoče s pritiskom na tipko na volanu ali z glasovnim ukazom “Hey Audi”. Voznik lahko številne nastavitve vozila shrani v individualnih uporabniških profilih in jih prek spleta prenese na portal za stranke myAudi. Vsak upravičeni uporabnik jih nato lahko prikliče v vseh za to pripravljenih Audijevih modelih.

Q5 Sportback je z dolžino 4,69 m za 7 mm daljši od svojega sestrskega modela. Višina in širina sta enaki, prav tako količnik zračnega upora, ki meri 0,30. Z medosno razdaljo 2,82 m je v notranjosti vozila zagotovljena obilica prostora. Potniška kabina zaradi izrazito vodoravnih linij deluje prečiščeno in zračno, z izvedbama opreme “design selection” in “S line” pa lahko po želji dobi še izrazitejši pečat elegance oz. športnosti. Paket ambientne osvetlitve plus s premišljenimi svetlobnimi učinki v notranjosti poudarja za Audi značilno visoko kakovost izdelave. Prostornina prtljažnika meri 510 litrov, pri podrtih zadnjih sedežnih naslonjalih pa se poveča na 1.480 litrov (prtljaga naložena do stropa).

Serijsko športno podvozje s čvrstejšo nastavitvijo vzmetenja in blaženja omogoča neposrednejši stik s cestiščem kot podvozje z jeklenimi vzmetmi, s katerim je opremljen model Q5. Alternativno Audi ponuja podvozje z uravnavanimi blažilniki ali vsestransko in izrazito udobno zračno vzmetenje adaptive air suspension. Slednje uravnava odmik karoserije od tal v širokem območju nastavljanja, ki meri 60 mm. Za vožnje po neutrjenih poteh je tako odmik od tal mogoče povečati za vse do 45 mm. Med hitro vožnjo avtomatski spust karoserije za 15 mm poskrbi za večjo učinkovitost zaradi zmanjšanja zračnega upora in za izboljšano vozno dinamiko zaradi nižjega težišča. Nadaljnja prednost zračnega vzmetenja je možnost znižanja lege zadnje preme za 55 mm.

V motorni paleti sta dva motorja TFSI in trije motorji TDI s  7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko S tronic in pogonom quattro s tehnologijo ultra. Na voljo so: 35 TDI S tronic, 40 TDI quattro S tronic, ki naj bi bil po pričakovanjih pri nas najbolj zanimiv, 45 TFSI quattro S tronic, 50 TDI quattro tiptronic, 50TFSI e quattro S tronic, 55 TFSI e quattro S tronic in SQ5  251 kW/341 KM. Cenovno se Audi Q5 Sportback 35 TDI advanced 120 kW/163 KM predstavlja s ceno 49.730 in 45 TFSI quattro advanced 195 kW/265 KM  s ceno 61..250 KM.