Novi Ford Focus se z najnovejšo generacijo predstavlja kot najboljši doslej – z najboljšo aerodinamiko v razredu in vozno dinamiko, nadstandardno opremo z vrhunskimi asistenčnimi sistemi in varnostjo, presenetljivim prostorom na sprednjih in zadnjih sedežih ter številnimi možnostmi personalizacije. Obenem gre za prvi Fordov model v Evropi, ki je na voljo s projekcijskim zaslonom. Po dvajsetih letih in prodanih 16 milijonih primerkov, Ford znova dviguje pričakovanja voznikov s povsem novim Focusom in kot poudarjajo, v doslej najbolj inovativni, dinamični, elegantni in vznemirljivi izvedbi.

Petvratna kombilimuzina in praktičen karavan, napovedan kakšen mesec kasneje, se predstavljata s paleto 13 barv zunanjostiin v štirih prepoznavnih izvedbah: kot elegantni Focus Titanium, športni Focus ST-Line in prestižni Focus Vignale. Povsem novi ‘crossover’ Focus Active napovedan v začetku 2019, se bo predstavil v slogu športnih terencev, s povečanim odmikom od tal, strešnimi nosilci in dodatnimi zaščitnimi oblogami.

Novi Focus se ponaša z izboljšano vozno dinamiko in udobjem v vožnji, kar naj bi ga uvrstilo  v vrh razreda. Vozniku so na voljo trije vozni načini: ‘Normal’, ‘Eco’ in ‘Sport’. Focus Active bo imel dodana še dva programa: Slippery za terene z nevarnostjo zdrsa in Trail mode za mehak in makadamski teren. Pri Fordu so prepričani, da je novi Focus tehnično najbolj opremljen model v svojem razredu, neodvisna organizacija Euro NCAP pa mu je ob upoštevanju novih strožjih preskusnih protokolov podelila pet zvezdic za varnost.

Vozniku so na voljo tudi novi vozni načini in napredne tehnologije vzmetenja ter napredne tehnologije za pomoč pri vožnji, ki olajšajo vožnjo v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem. Prav tako vozniku pomagajo bolje videti v mraku in temi, preprosto samodejno parkirati s pritiskom na gumb in se izogniti nezgodam.

Prilagodljivi tempomat (ACC) s funkcijo Stop & Go pomaga ohranjati ustrezno varnostno razdaljo, odslej pa ga dopolnjujejo še funkcija prepoznavanja prometnih znakov, ki lahko prilagodi hitrost vozila v skladu z omejitvijo, usmerjanje v sredino voznega pasu, pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in kolesarjev, pomoč krmiljenja pri izogibanju, sistem za nadzor mrtvih kotov z opozarjanjem na promet za vozilom, širokokotna vzvratna kamera, opozorilo za napačno smer in zaviranje po trčenju. Aktivni parkirni pomočnik 2 zagotovi povsem avtomatizirane manevre, pomoč krmiljenja pri izogibanju uporablja radar in kamero, da zazna vozila, ki vozijo počasneje ali mirujejo.

Karavanska izvedenka ima kar 608 litrov osnovnega prtljažnega prostora in 53 mm večjo medosno razdaljo, ki je tako največja v razredu. To je dovolj prostora za veliko pasjo kletko (608 l) brez zlaganja zadnjih sedežev, ki jih sicer lahko podremo v razmerju 60/40, prav tako jih je mogoče za doseganje največjega prtljažnega prostora zložiti v povsem ravno dno. Focus poskrbi tudi za prostoročno odpiranje vrat prtljažnika, ko imate polne roke.

 

Različni modeli Focusa so na voljo z voznimi načini, ki značilnosti vozila prilagodijo razmeram pri vožnji, izbiramo pa lahko med več bencinskimi motorji EcoBoost, med njimi 1.0, ki se ponaša z večkratnim nazivom ‘Motor leta’ ter dizelskimi EcoBlue:

V motorni ponudbi so: 1.0 bencinski motor EcoBoost s 85 KM, 100 KM in 125 KM, z dodatno izboljšavo motorja porabi 4.7 l/100 km in 107 g/km CO2. Novi 1.5 l bencinski motor EcoBoost s 150 KM, 182 KM, z dodatno izboljšavo motorja porabi 5.3 l/100 km in 121 g/km CO2. Novi 1.5 l dizelski motor EcoBlue s 95 KM, 120 KM, porabi 3.5 l/100 km in 91 g/km CO2. Fordov močnejši 2.0 l dizelski motor EcoBlue s 150 KM, porabi 4.4 l/100 km in 114 g/km CO2. Na voljo sta ročni šeststopenjski menjalnik in novi elegantni osem-stopenjski samodejni menjalnik, ki se prilagaja različnim slogom vožnje in navduši z najbolj uglajenim prestavljanjem v najkrajšem možnem času.

 

Novi Focus želi biti tudi zabaven in povezan.Vgrajeni modem FordPass Connect, brezžično polnjenje mobilnih telefonov, SYNC 3 za upravljanje z glasom, ki je združljiv z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto™, in zaslonom na dotik ter vrhunski zvočni sistem B&O PLAY pa skrbijo za povezavo in razvedrilo. Novi Ford Focus s 5 vratno bencinsko različico 1.0 EcoBoost 74 kW (100 KM), 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in sistemom Start/Stop je na voljo že za 19.940 evrov, enaka štirivratna je za dobrih 500 evrov dražja. Vstopna dizelska 1.5 EcoBlue 88 kW (120 KM), prav tako s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in sistemom Start/Stop, stane po ceniku 22.690, štirivratna pa približno 600 evrov več.