Če je Corsa za Opel najpopularnejši model, je Astra doslej najučinkovitejši model te avtomobilske znamke. Doslej se je zvrstilo že 11 generacij in 25 milijonov primerkov. Astra je leta 2016 postala Evropski avto leta in hkrati tudi Slovenski avto leta. Osvežitev je prinesla Astri več vsebinskih kot oblikovnih novosti, popolnoma novo filozofijo, novo generacijo motorjev in izpopolnjeno aerodinamiko. Pri Oplu so dosegli najnižji količnik zračnega upora v višini 0,26. Astra je tudi za 200 kg lažja kot prej. Nenehne raziskave in nadaljnji razvoj so znižali vrednost emisij na doslej najnižjo raven: bencinski motorji 99 g/km, dizelski 90 g/km, kar znaša kar 21% manj CO2 kot pri predhodnici.

Vsi motorji so v celoti iz aluminija, ponašajo se z izjemno nizkim notranjim trenjem, vsi motorji imajo izravnalno gred in vsi dosegajo bodoči standard Euro 6d. Opremljeni so z najsodobnejšo tehnologijo za zmanjšanje emisij, na primer s filtrom za trdne delce v bencinu (GPF), dizelski pa s tehnologijo SCR (selektivna katalitska redukcija). Lahki bencinski motorji tehtajo do 6,0 kg manj od prejšnjih trivaljnih motorjev. Novi 1,2-litrski bencinski motor s turbinskim polnilnikom in ročnim menjalnikom razvije 110 in 130 KM, najzmogljivejši 1,4-litrski 145 KM. Opremljen je samo s samodejnim menjalnikom. Gre za tretjo generacijo Oplovega tri- valjnega motorja z neposrednim vbrizgom in variabilno odmično gredjo. Med ostalim je tudi 6 kg lažji od predhodnega 1.0T. Z Astro prihaja tudi novi 1,5-litrski dizelski motor 105 KM z ročnim menjalnikom in 122 KM z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Pri Oplu zagotavljajo, da je nova Astra ST najbolj aerodinamičen karavan, ne samo v svojem segmentu.

Zanimivo je, da imata dizelska 1,5-litrska motorja z ročnim menjalnikom izpuste CO2 94 g/km, kar je manj od 1,2-litrskih bencinskih motorjev z emisijami CO2 99 g/km. Vozniku so v pomoč novi asistenčni sistemi, ki vključujejo novo generacijo prednje kamere, sistem samodejnega zaviranja za preprečevanje naleta z zaznavanjem pešcev, samodejni regulator hitrosti, omejevalnik hitrosti ter sistem Stop &Go. Vzvratna kamera kaže razločnejšo, ostrejšo sliko območja za vozilom. Na izbiro sotri stopnje opreme: Astra, Elegance in GS Line ter dve novi barvi. Cena vstopnega modela je 19,400 evrov. /BL/foto BL/