Volvo XC60 je na ocenjevanju Euro NCAP najbolj varen veliki športni terenec in skupno najbolj varen avtomobil leta 2017.  Prejel je 98 odstotkov možnih točk v kategoriji varnosti odraslih potnikov. V kategoriji varnostnih asistenčnih sistemov je prejel 95 odstotkov možnih točk, kar je kar 20 odstotkov več kot naslednji najboljši veliki športni terenec. Na ta način je Volvo še dodatno utrdil svoj sloves vodilnega avtomobilskega proizvajalca na področju aktivne in pasivne varnosti.

XC60 skupaj z S90 in V90 zaseda prva tri mesta na preizkusu samodejnega zaviranja v sili (AEB), ki deluje v urbanem okolju, na odprti cesti in ob nenadnem skoku pešca pred avtomobil. Omenjeni trije modeli Volvo so bili tudi edini, ki so v teh treh kategorijah dosegli maksimalno število točk.

Modela S90 in V90 sta bila tudi odlično ocenjena v svojih razredih. V kategoriji varnosti odraslih potnikov sta dosegla 95 odstotkov možnih točk, v kategoriji varnostnih asistenčnih sistemov pa 93 odstotkov možnih točk.

Poleg odličnega rezultata na Euro NCAP je bil XC60 razglašen tudi za avtomobil leta 2017 na Japonskem. V Veliki Britaniji je prejel 2017 Car Tech Award za najbolj varen avtomobil, najboljšo varnostno tehnologijo in najboljšo satelitsko navigacijo. Združenje britanskih profesionalnih voznikov pa ga je razglasilo za najboljši luksuzni športni terenec leta 2017. Poleg tega je XC60 tudi eden izmed treh finalistov za 2018 North American Utility Award, katere zmagovalec bo razglašen 15. januarja 2018.