Dolga leta eden najbolj prodanih v evropskem premijskem razredu srednje velikosti se z izrazitejšo  oblikovno in vsebinsko osvežitvijo želi še bolj poistovetiti z ugledno družino SUV-jev pod črko Q. Prenovljeni Q5 še vedno osredotočen tudi za vsakdanjo uporabo na določeni ravni, ponuja velik nabor multimedijskih vsebin in pomožnih funkcij ter premierno tudi digitalne zadnje luči z OLED tehnologijo. Kot zanimiva novost, se prvič pojavlja možnost izbire treh svetlobnih grafik zadnjih luči s posebnimi animacijami, povezanimi z odhodom ali prihodom domov. V notranjosti se je Audi posvetil predvsem kakovosti, tako materialov kot opreme. Med dvanajstimi zunanjimi barvami predstavljata novost – zelena (district green) in modra (ultra blue). V standardni opremi novega Q5 bomo našli tudi prilagodljive LED oziroma matrične LED žaromete v dodatni opremi za doplačilo.

Novi Q5 je z dolžino 4,68 m za 19 mm daljši na račun novih odbijačev, širina 1,89 m in višina 1,66 m ostajata praktično nespremenjeni. Medosna razdalja 2,82 m pa jamči prostorno notranjost. V standardni opremi je 10.1-palčni MMI zaslon na dotik in enostavno izbiro menija. V kombinaciji z MMI navigacijo plus vsebuje tudi povezavo navigacije in infotainmenta, glasovno izbiro in dostop do `oblaka´ za večjo fleksibilnost, s široko izbiro lastnih nastavitev.

V Audiju Q5 40 TDI je sedemstopenjski S tronic z ultra tehnologijo in pogonom quattro. V normalnem delovanju vso moč pošlje na prednja kolesi, v spolzkih razmerah ali med dinamično vožnjo se  povežeta še zadnji kolesi. V mnogih situacijah se to zgodi predvidljivo. Glede oprijema in zmogljivosti sistem ne pušča ničesar naključju. Q5 ima na voljo zmogljiva in čista dizelska motorja – dvolitrski štirivaljni in trilitrski šestvaljni TDi ter dvolitrski bencinski štirivaljni TFSI , vsi usklajeni z emisijskim standardom EU 6 AP. Na izbiro so štiri izvedbe podvozja. Športno in hkrati udobno podvozje je ena od prednosti Audija Q5. Sistem uravnavanja vozne dinamike Audi drive select pa ponuja izbiro med sedmimi profili, med katerimi sta tudi offroad in allroad z zračnim vzmetenjem.

 

Audi Q5 ima v  standardni opremi 17-palčna aluminijasta platišča, v naprednejšem paketu S line 18-palčna ter Audi in Audi Sport po izbiri 19, 20, in 21-palčna platišča. Osvežena je tudi zbirka pomožnih sistemov na čelu s prenovljenim Audi presense city v standardni opremi, ki preprečuje oziroma zmanjšuje posledice trčenja, asistenco za nadzorovani spust, dodatno med ostalim še asistenco za zavijanje v levo, asistenco za ovire in opozorilo ob izstopanju. Prilagodljiva asistenc za vožnjo na dolgih razdaljah v veliki meri olajša pospeševanje, zaviranje in ohranjanje smeri. Osnovna cena za Audi Q5 35 TDI s prednjim pogonom znaša 45.230 EUR in cena za osnovni model Q5 40 TDI quattro pa 49.400 EUR. Bencinski Q5 TFSI quattro zahteva 56.650 EUR. (foto AUDI)