Angleška podružnica Fiata je udejanila privlačno idejo električnega 500, spremenjenega v majhno mobilno prodajalno sladoleda brez emisij.

 

Fiat 500 Gelateria Edition je nastal na kabrioletski različici električnega Fiat Nuova 500 in ga je izdelal angleški oddelek. Ima dvobarvno zunanjost in temu primerno popolnoma prilagojeno notranjost. V notranjosti je prostor le za voznikov sedež. Namesto sovoznikovega in zadnjega sedeža je prostor za sladoledno vitrino in dva 15-litrska zamrzovalnika. Na voljo sta tudi zložljiv platneni nadstrešek in akustični opozorilni sistem, ki kupce opozori na prisotnost avtomobila. Zamrzovalniki so na baterije in lahko sprejmejo do 30 litrov sladoleda, kar je dovolj za približno 300 ljudi na dan.

Projekt je bil ustvarjen s posebnim namenom – za mobilno prodajo sladoleda v mestih v Združenem kraljestvu. Glede na raziskavo, ki jo je izvedel Fiat, je 83 % Britancev mnenja, da so kombiji za sladoled bistveni del britanske kulture.

Fiat 500 Gelateria Edition torej predstavlja kompaktno in trajnostno rešitev za uveljavljene sladoledarje, katerih promet v mestnih središčih bo prepovedan. Trije mestni sveti v Londonu, Camden, Greenwich in Westminster City, so zaradi zraka in hrupa že prepovedali ali omejili sladoledne kombije z motorji z notranjim zgorevanjem. Do konca leta 2024 bo kar 14 mest v Združenem kraljestvu moralo sprejeti območja z nizkimi emisijami, vključno z znatno razširitvijo območja z ultra nizkimi emisijami (ULEZ) na vsa okrožja Londona od 29. avgusta, ki bo vključevalo vseh 32 večjih okrožij. Te omejitve bodo ovirale gibanje kombijev za prodajo sladoleda, ki jih običajno poganjajo dizelski motorji.

Raziskava, ki jo je izvedel Fiat UK, ki je preučila britanske poglede na mobilno prodajo sladoleda, je pokazala, da je 92 % kupovalo sladoled iz kombijev za sladoled, zato se jih 83 % strinja, da so “kombiji za sladoled najpomembnejša britanska kultura”. Skoraj polovica (48 %) je dejala, da bi bili šokirani, če bi tovornjaki s sladoledom izginili.