Veliki Fordov SUV z dolžino preko 5 m, ki ga po uradnih napovedih lahko pričakujemo prihodnjo pomlad, se bo poleg prenovljenega zunanjega in notranjega videza, predstavil z veliko prilagodljivega potniškega in s spuščenimi sedeži do 2.274 litrov prtljažnega prostora. Zadovoljil naj bi do sedem oseb. Z več kot 800 Nm navora lahko vleče do 2.500 kg.

Explorerju je namenjen napredni priklopni hibridni pogonski sklop v kombinaciji z inteligentnim sistemom pogona na vsa kolesa ter vrsta dodatnih funkcij in pametnih tehnologij. Med ostalim tudi vrhunski B&O zvočni sistem, zaslon na dotik z diagonalo 25,7 cm (10,1″), funkcionalen modem FordPass Connect in številne tehnološke rešitve.

Natančno zasnovan sistem priključnega hibrida v kombinaciji z 3,0-litrskim bencinskim motorjem V6 EcoBoost in napredni 10-stopenjski samodejni menjalnik z vrtljivim gumbom za prestavljanje zagotavljajo Fordovemu športnemu terencu vozno dinamiko, učinkovit nadzor in suverenost na cesti.

Novi Ford Explorer ima vrsto naprednih tehnologij namenjenih večji varnosti vseh v vozilu in ostalih udeležencev v prometu. Sistemi, kot sta pomoč pred trkom z zaznavanjem pešcev in nadzor stabilnosti vozila, aktivno pomagajo preprečevati nesreče. Medtem ko sistem za zaviranje po trčenju, zmanjša nevarnost ob trku.