Nissan Qashqai je po najnovejšem ocenjevanju sistemov za pomoč pri vožnji (Assisted Driving systems) Euro NCAP sistemov ProPilot z Navi-Link prejel najvišjo možno oceno »zelo dobro«. Že letos januarja, je Euro NCAP modelu Nissan Qashqai podelil priznanje za najboljšega v razredu malih športno terenskih avtomobilov. Ocenjevanje pomoči pri vožnji je razdeljeno na dve področji: »sposobnost pomoči« (assistance competence) in »varnostne rezerve« (safety backup).

Nissan navaja, da je Qashqai pri ocenjevanju celotne sposobnosti pomoči dosegel rezultat 74 odstotkov, od tega 20 točk od 25 možnih za jasnost informacij za kupce o sistemu ProPilot z Navi-Link, za vidnost delovanja sistema pa 20,9 od 25 možnih točk.

Največje možno število – 25 točk – je bilo podeljenih v kategoriji »sodelovanje pri vožnji«, v kateri ocenjujejo, kako se sistem odziva, kadar mora voznik ukrepati, na primer za nenadno izogibanje oviri.

Qashqai je z vidika prilagodljivega regulatorja hitrosti vključenega v sistem ProPilot z Navi-Link uspešno prestal tudi preskuse na cesti, kjer se je približal počasneje vozečemu avtomobilu, vozlu, ki mu je s strani prečkal pot in vozilu spredaj, ki je nenadoma zapeljal na drug vozni pas ter pri tem razkril še en avtomobil pred seboj. Priznano je bilo tudi dejstvo, da ta pomoč ostane aktivna tudi, ko se je avtomobil povsem ustavil.

Od možnih 35 točk jih je bilo 30 podeljenih v kategoriji pomoč pri krmiljenju avtomobila skozi dvojni ovinek (»S«) s hitrostjo do 100 kilometrov na uro.