Bliža se konec leta, ko je čas za najrazličnejše primerjave in analize. Tudi za to, da se vprašamo, kaj je v tem trenutku v avtomobilskem svetu po določenih kriterijih najboljše, najnaprednejše, okolju najprijaznejše tehnologije ali tudi kot v tem primeru, kateri so najhitrejši avtomobili na svetu. Ker je razumljivo, da gre za najprestižnejše in najdražje avtomobile zelo omejenih serij, se običajno izbere vsaj pet primerkov, podobno kot na drugih področjih, denimo glasbenem. Ena od primerjav, ki se je te dni pojavila v tujih medijih prav tako vztraja na petih najhitrejših, čeprav bi lahko število razširili na sedem – “sedem veličastnih”, sedem najhitrejših, najdražjih, vendar ne nujno najlepših.

Tu bi lahko izbranim petim superšportnim (hypercars):Koenigsegg Agera RS, SSC Tuatara, Bugatti Chiron, Bugatti Bolide, Koenigsegg Jesko Absolut, ki ustrezajo kriterijem pod nadzorom notarja zabeleženega  Guinessovega svetovnega hitrostnega rekorda na osnovi dvojne krožne vožnje, GPS-a in štoparice, dodali še dva. To sta ameriški Hennessey Venom F5 in mogoče, zakaj ne, hrvaškega Rimac Nevera, Mateja Rimca, ki je tudi lastnik Bugattija. Gre za edini električni v tej konkurenci najhitrejših. V ta krog bi lahko dodali še katerega: McLaren Speedtail, Aston Martin Valkyrie in še dva Koenigsegga: Gemero in Regero.

Koenigsegg je švedski proizvajalec avtomobilov, specializiran za proizvodnjo ultrazmogljivih športnih avtomobilov. Ustanovljen je bil leta 1994, s sedežem Ängelholmu in ni naključje, da je v top 5 najhitrejših avtomobilov omenjen dvakrat. Novembra 2017 je njegova Agera RS podrla najvišji hitrostni rekord (prej v lasti Bugatti Veyron Super Sport) in dosegla 447,49 km/h. Opremljen je s 5-litrskim bi-turbo motorjem V8 s 1.300 KM največje moči, tehta 1.395 kilogramov in ima ceno okoli 2,5 milijona evrov (a redek model je bil prodan za 6,6 milijona evrov).

SSC TUATARA

Januarja 2021 je ta model presegel 455 km/h in postal najhitrejši avtomobil na svetu za Guinnessovo knjigo rekordov. Proizvaja ga ameriški SSC North America in ima 5,9-litrski bi-turbo V8 motor s 1.370 KM največje moči. Zdaj je cilj preseči rekord iz leta 2021 in doseči 482,8 km/h (ali 300 milj na uro). SSC Tuatara ima osnovno ceno okoli 1,5 milijona evrov.

BUGATTI CHIRON SUPER SPORT 300+

Agero RS je prehitel Bugatti Chiron Super Sport 300+, ki je med hitrostno preizkušnjo dosegel 490,48 km/h. Tega modela ne najdemo na lestvici, ker je bil test hitrosti “enosmeren”, zato ga pogosto ne omenjajo, ker nima zabeleženih vseh podatkov. v povprečje in ne prepoznamo uradne vrednosti. Kljub temu se je ta številka dotaknila in zaradi tega je Chiron Super Sport 300+ eden najhitrejših avtomobilov na svetu. Ta model poganja 8-litrski motor W16 s 1600 KM in ima ceno okoli 3,5 milijona evrov.

Tudi francoski avtomobilski proizvajalec Bugatti tako kot švedski Koenigsegg predstavlja dva modela v tej top 5. Drugi najhitrejši avtomobil na svetu je vsaj trenutno Bugatti Bolide, ki zmore skoraj 500 km/h, če ga poganja 110 oktanski bencin. Tudi tu najdemo 8-litrski motor W16, vendar s 1825 KM, medtem ko je teža 1.240 kg. Bugatti Bolide, model, zasnovan izključno za dirkanje na stezi, še ni na trgu: dejansko bo izdanih le 40 enot, dobave pa se bodo začele leta 2024. Cena je 4,5 milijona evrov.

KOENIGSEGG JESKO ABSOLUT:

Zaenkrat so narejeni le virtualni testi in tudi tu uradnih vrednosti ni, je pa gotovo, da govorimo o pošastnih vrednostih, zaradi katerih je Koenigseggov Jesko Absolut najhitrejši avto na svetu, ki lahko doseže izjemnih 531 km/h. Govorimo o modelu s 1600 KM 5-litrskim bi-turbo V8 motorjem, za skupno težo 1.320 kilogramov. Njegova največja hitrost je določena zlasti s posebnim sistemom vbrizgavanja goriva in zasnovo, katere cilj je zmanjšati aerodinamični upor, kar vpliva na hitrost. Koenigsegg Jesko Absolut bo v osnovni izvedbi na voljo za 3 milijone evrov.

HENNESSEY VENOM F5, z oznako F5 se nanaša na najvišjo vrednost lestvice Fujita, ki razvršča resnost tornadov. Njegova največja hitrost? 437 km/h. Govori se o modelu s 6,6-litrskim bi-turbo motorjem Fury V8 s 1817 KM. Vseh 24 modelov je že kupljenih, dobave se bodo začele konec leta 2022: maloprodajna cena je 2,93 milijona evrov. Proizvodnja Nevere je bila omejena na 150 vozil. Po končanem testiranju trčenja za homologacijo namerava Rimac Nevero kupcem dostaviti sredi leta 2022.

RIMAC NEVERA: V Neveri je več tehničnih inovacij kot le surove hitrosti, z izjemno pametnim vektoriranjem navora in zmogljivo baterijo s 120 kWh, ki naj bi zagotavljala doseg 340 milj. Ima tudi najmočnejše regenerativno zaviranje med vsemi električnimi vozili, ki zmore do 300 kW moči. S štirimi električnimi motorji zmore 1.940 KM in z mesta do 100 km/h pospeši v manj kot 1,9 sekunde. Najvišja hitrost 547 km/h Informativna cena blizu 2 milijona evrov.