Četrta generacija Škode Octavie je posodobljena z manjšimi slogovnimi spremembami, popolnejšo opremo in nekaj večjo močjo bencinskih motorjev. Škoda Octavia je z več kot 7 milijoni prodanih enot daleč najuspešnejši model češke znamke.  Danes sta četrta generacija limuzine in karavana posodobljena, da nadaljujeta svojo zgodbo o uspehu. Prenova sredi kariere prinaša osvežen sprednji del zahvaljujoč novi maski in posodobljenemu odbijaču. Novi so tudi matrični žarometi LED, ki so izbirni za ravni opreme Selection in Sportline ter standardni za različice RS. Novi sprednji in zadnji odbijač sta povečali celotno dolžino za 9 mm in zdaj dosega 470 cm. Nova platišča in 10 barv karoserije dopolnjujejo možnosti prilagajanja zunanjosti.

Izboljšana je standardna oprema Škode Octavie 4.5, ki zdaj vključuje 10-palčni infotainment zaslon, opcijsko pa je na voljo tudi v 13-palčnem formatu. Umetna inteligenca ChatGPT je standardno integrirana v glasovno pomočnico Laura, kar omogoča nove funkcije, ki presegajo prejšnje glasovne ukaze. Dvopodročna klimatska naprava je zdaj standardna za vse modele. V nekaterih od devetih razpoložljivih Design Selections (združenih okoli štirih ravni opreme Essence, Selection, Sportline in RS) so uporabljeni trajnostni materiali, vključno z recikliranimi tkaninami in trajnostno obdelanim usnjem. Poveča raven varnosti, zahvaljujoč novemu in bolj zanesljivemu sistemu za prepoznavanje utrujenosti voznika, in udobje pri parkiranju s sistemi, kot sta Intelligent Park Assist in Remote Park Assist.

Obvezne za vse Škodine modele so rešitve Simply Clever, nova Octavia pa predstavlja nove. Na primer, na Octavia wagon je mogoče namestiti samodejno zložljivo prevleko prtljažnika za lažji dostop do prtljažnika. Predstavlja tudi predal za rokavice, namenjen shranjevanju torb, kozarcev in steklenic za potnike zadaj. Večnamenski žep v prtljažniku ima zdaj dve kljukici, pri športnih sedežih pa je na voljo tudi opcijsko držalo za tablični računalnik na naslonjalu prednjih sedežev. Tu sta še klasično strgalo za led v vratih rezervoarja in dežnik v vratih, oboje iz trajnostnih materialov.

Paleta motorjev Škode Octavie 2024 vključuje štiri bencinske in dva dizelska agregata, vsi 4-valjni. Vstopni različici predstavljata bencinski 1.5 TSI in dizelski 2.0 TDI, oba s 115 KM in kombinirana s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Tako kot 1.5 TSI s 150 KM je tudi različica s 115 KM opcijsko na voljo z blago hibridno tehnologijo in 7-stopenjskim menjalnikom DSG z dvojno sklopko. 2.0 TDI s 150 KM je standardno na voljo s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom. 2.0 TSI pridobita moč in dosežeta 204 KM (+14 KM) za edino različico s štirikolesnim pogonom in 265 KM (+20 KM) za Octavio RS.