Ob zaključku praznovanja šestdesetletnice legendarnega modela R4 je Renault s sodelovanjem oblikovalskega središča TheArsenale ustvaril futurističen razstavni prototip, ki predstavlja  reinterpretacijo tega ikoničnega avtomobilskega modela. V več kot tridesetih letih in več kot 100 državah po svetu je Renault prodal preko osem milijonov primerkov modela 4L, pri nas popularne »katrce«, neposredne tekmice prav tako legendarnega citroenovega »spačka«.

Veliko več kot zgolj avtomobil, enostaven, učinkovit in vsestranski avtomobil, za družine, podjetja in javne službe, je bil za mlade generacije voznikov prvi avtomobil, ki so ga jemali v svobodnem duhu »kavbojk«, kot ga je opredelil nekdanji predsednik Skupine Renault Pierre Dreyfus.

Te značilnosti so bile dovolj velik navdih oblikovalcem oddelka TheArsenale, ki so v sodelovanju z Renaultom skušali poiskati novo interpretacijo avtomobilske ikone, tokrat za vožnjo po nevidnih avtocestah nad našimi glavami. AIR4 rezultat reinterpretacije retro ikone s strani TheArsenale, ki je daleč od sodobnega jezika avtomobilskega oblikovanja.

Karoserija AIR4 je v celoti izdelana iz kompozita z ogljikovimi vlakni. Ohranja enake poteze in velikost kot izvirni 4L. Popolnoma na novo zasnovana vzvojna trdnost, kot navajajo, omogoča nove koncepte gibanja, kot sta potisk in vzpenjanje, za kar so bile potrebne dolge ure izračunov in preskusov. Z uporabo generativnih oblikovalskih tehnik in umetne inteligence so inženirji TheArsenale lahko preverili terabajte podatkov in tako izboljšali ter izpilili zamisli oblikovalcev, še preden so začeli prve preskuse s fizičnim modelom.

AIR4 kot simbol neodvisnosti in svobode ob upoštevanju vse bolj zapletenih prometnih razmer in zastojev, odkriva svobodo prostora nad nami, kot nove ceste prihodnosti.