BORN je prvi električni avtomobil nove znamke Cupra, ki je pod okrilje koncerna Volkswagen, kamor sodi, vnesel svež temperament z Iberskega polotoka. Nastal je na platformi MEB, enaki kot Volkswagen ID.3, vendar je od slednjega daljši za 6 cm. Prostoren petvratni crossover, če se mu lahko tako reče, v celoti spoštuje španski DNK znamke v duhu strasti in športnega duha, kar ne skriva. Oblikovno povsem drugačen od sorodnih in modela ID.3, ki mu je najbliže, se loči po vitki liniji – gledano z boka – ostro nagnjenem vetrobranskemu steklu in črti na dnu oken, ki sega nazaj do zadka. Aerodinamična 18-palčna platišča iz lahke zlitine z zaključki v barvi bakra, vpadljivimi stranskim pragovi in ​​zadnji steber strehe, ki ga prečka temen vodoravni pas, ustvarjajo izviren vtis kot, da “lebdi.

Agresiven videz sprednjega dela z ostrimi LED žarometi in drznim “pogledom” se v enakem slogu ujema z zadkom, od spojlerja nad zadnjim steklom in od vodoravnih luči, povezanih z LED trakom, ki se razteza po celotni dolžini. Edinstven je tudi sprednji svetlobni podpis, zahvaljujoč majhnim trikotnikom na straneh žarometov, z animiranimi učinki ob približevanju in speljevanju avtomobila. Barva zunanjosti ˝aurora modra˝, z doplačilom 1.008,84 evrov in 19- aluminijasta platišča TYPHOON zanimivega dizajna z doplačilom 280,23 prav tako prispevajo svoje k splošnemu dinamičnemu videz Cupre BORN.

Notranjost Cupre Born s pozdravno lučjo ob vstopanju,  kaže več sorodnih vezi z ID.3, tako v obliki linij s 5,3-palčno digitalno instrumentno ploščo in 12-palčnim zaslonom na dotik multimedijskega sistema. Temperament poudarjajo športno oblikovani sedeži, kovinske stopalke, trikraki volan “Cupra style” in detajli v bakreni barvi. Prostoren in lahko dostopen potniški prostor, do potankosti dodelan, z mehkim oblazinjenjem zlasti v zgornjem delu armaturne plošče. Pri oblazinjenju Cupra je pri posebni tkanini poudarek na ekološko trajnostnih izdelkih je viden na uporabi nekaterih recikliranih materialih, kot so vložki iz preje iz plastike, zbrane iz morja in reciklirane ali okolju prijaznih mikrovlaken Dinamica. Površina osrednje konzole je prijetnega videza, izdelana iz neoprena, enakega materiala kot školjkasti sedeži.

Multimedijski sistem Cupra Born je izpopolnjen z Android Auto in Apple CarPlay za uporabo aplikacij za pametne telefone, medtem ko vgrajena SIM kartica omogoča stalno povezavo in uporabo storitev uporabnih med vožnjo na daljavo. Multimedijski sistem Cupra Born lahko vključuje tudi glasovne ukaze, ki jih lahko uporabite z besedami “Hola, Hola”. Po drugi strani pa nekatere funkcije niso med najbolj praktičnimi, na primer za ponastavitev delnega števca prevoženih kilometrov (ki zahteva različne korake »pripravljanja« na osrednjem zaslonu) in otipljive tipke na krakih volana. Na desni strani volana, na armaturni plošči je neke vrste »satelit«, podobno kot v ID.3, za praktično izbiro prestave v smeri naprej/nazaj in za aktiviranje funkcije “B”, za bolj odločno zaviranje z motorjem in s tem rekuperacijo energije.

 

V serijski opremi je navigacijski sistem Navi System+ ,prema eBoost, paket BELOW ZERO, paket PILOT M, paket TECH M ter parkirni sistem spredaj in zadaj, kot tudi pnevmatike 215/50 R19 93T. Prostornina prtljažnika od osnovnih 385 litrov do največ 1267 litrov ni slaba. Odprtina ni zelo široka, z zlaganjem hrbtnega dela zadnjih sedežev nastane stopničasto dno. Spodnji prag je od tal visok 78 cm, kar se pozna pri nakladanju težjih kosov prtljage. Pod dnom je prostor za polnilne kable.

Mehanika Cupra Born je enaka kot pri ID.3, z lahkim elektromotorjem (tehta le 90 kg) na zadnji osi, pod prtljažnikom; oprijem na zadnjih kolesih; 62 kWh litij-ionska baterija (58 uporabnih) pod podom in dodelano večvodilno zadnje vzmetenje, s športnimi nastavitvami in znižanim vzmetenjem (1,5 cm spredaj in 1 cm zadaj v primerjavi s standardno višino. Dinamiko vožnje je mogoče spreminjati z izbiro med različnimi načini vožnje: Range (za največji doseg), Comfort (ki daje prednost udobju), Individual (ki ga lahko določi voznik) in Performance za največ zmogljivosti.

Cupra Born v vožnji ne razočara: volan je natančen, športno podvozje dobro sledi cestišču ter nagibanju (bočni premiki karoserije v ovinkih) in naklonu (pri zaviranju in pospeševanje) niso nikoli nadležni. Nič drugačen ni niti motor s 170kW/231KM, ki pri »turističnih« hitrostih poskrbi, da avtomobil »jadra« tiho in brez najmanjšega sunka, a s pravo mero ostrine, če se voznik odloči za športno vožnjo. Skratka, »precej udoben in enostavno vodljiv, če voznik ni v dirki s časom. Vse prej kot zahteven je tudi v ovinkih, kjer se dokazuje stabilno in predvidljivo. Nekaterim bodo pogled v ovinkih levo ali desno delno zakrivala dolga in razmeroma zajetna, prednja strešna stebrička.

Cupra Born, po tem kar obljublja, tudi glede dosega ne bo razočarala. Kdor ne bo preveč zahteven v vožnji, uradni doseg 420 kilometrov ni nedosegljiv. V dobrem tempu vožnje, pa lahko po približno 150 kilometrih, predvsem po hitrih cestah in z odseki avtocest, nam od začetnih 360 klometrov dosega ostane 230, kolikor pokaže potovalni računalnik, oziroma 60% od skoraj 100, kar lahko na hitrem stebru 50 kWh nadoknadimo v 40 minutah. Uradni časi s priključitvijo kabla na 100 kW hiter enosmerni tokovni steber 35 min od 5% do 80 %, do 6 ur in 15 minut za doseganje 100 % pri 11 kW izmeničnega toka in do 9 ur in 15 minut pri 7,4 kW.

Pomožni sistemi kot Front assist s sistemom za zaviranje v sili in zaznavanjem pešcev in kolesarjev,  pomoč pri ohranjanju voznega pasu, prepoznavanje utrujenosti voznika, navigator (pravzaprav malo počasen in ne najbolj natančen, parkirni senzorji spredaj in zadaj,  športni volan in stopalke ter sistem za zagon brez ključa. Proti doplačilu je na voljo prilagodljivi tempomat (ACC) v paketu Pilot M), ki lahko glede na pot in podatke, ki jih posreduje navigacijski sistem, zmanjša hitrost glede na konfiguracijo ceste, prepoznavanje ovinkov, krožišč, križišč in strnjenih območij.

S pomočjo podatkov sprednje kamere in sistema za prepoznavanje prometnih znakov lahko sistem prilagaja tempo tudi glede na omejitve hitrosti. Zanimiv je tudi Emergency Assist, ki spremlja aktivnost voznika ter oddaja zvočne in vizualne signale, če na primer zazna, da nima rok na volanu. Če se voznik ne odzove, lahko sistem samostojno zavira in aktivira dvojne smernike. Ko je avto parkiran, lahko vzpostavi stik z reševalnimi službami neposredno prek sistema eCall. Cupra BORN, poleg temperamenta in udobja, jamči tudi varno in zanesljivo vožno, ne samo v mestu in medkrajevnih vožnjah, temveč tudi na avtocesti. (T+F: BL)

 

TEHNIČNI PODATKI: CUPRA Born eBOOST 58kWh: CENA: 45.081,88 €

Elektro / Automatik; Največja nazivna moč za elektromotorje 170 kW (231 KM); Največja 30-minutna moč za elektromotorje 70 kW (95 KM); Največji navor Nm/vrtljaji: 310/0-4200; Električni doseg kombinirano 419 km, Poraba električne energije: 15,6 kWh/100km: Pospešek od 0 – 100 km/h 7,6 s; Največja hitrost(elektronsko omejena) 160 km/h; Električni doseg kombinirano 419 km; Glasnost 64 dB; MASE; Največja skupna dovoljena masa 2.260 kg; Dejanska masa za vožnjo pripravljenega vozila po 2007/46 ES 1.861 kg; Dovoljena osna obremenitev spredaj 1.070 kg; Dovoljena osna obremenitev zadaj 1.240 kg; MERE: Višina 1.540 mm; Širina 1.809 mm; Dolžina brez vlečne naprave 4.322 mm; Medosna razdalja 2.771 mm; Prostornina prtljažnika(l): 385/1267