To poletje se s svojim vozilom ob koncu tedna, na enodnevni izlet, na počitnice na morje, odpravlja vse več ljudi. Temperature so že visoke in še višje prihajajo. Vsako leto, žal, beležijo tudi vse več tragedij, ko veliko otrok in kosmatih družinskih ljubljencev ne preživi usodnega vročinskega udara, ko jih voznik pusti v avtu.

Skupina KidsandCars.org kot glavni tveganji za smrt zaradi hipertermije (vročinske kapi) navaja puščanje otrok v avtomobilu in ujetost otrok, ki so sami prišli in se zaprli v vozilo. Otrokovo telo se pregreje tri- do petkrat hitreje kot telo odraslega. Vročina je lahko nevarna tudi za hišne ljubljenčke, ki jih pustite v vozilu.

Ford je v ta namen razvil novo tehnologijo, ki pomaga preprečiti tovrstne tragedije. Če je kdo pred začetkom potovanja odprl zadnja vrata, opozarjanje na potnike v zadnjem delu vozila voznika s preprostim opomnikom spodbudi, da preveri zadnje sedeže.

Strokovnjaki voznikom svetujejo, naj “pogledajo, preden zaklenejo” in tako preprečijo, da bi v avtu nenamerno pustili otroka ali hišnega ljubljenčka. Sistem opozarjanja na potnike v zadnjem delu vozila deluje kot opomnik v primerih, ko voznik ali sopotnik na začetku vožnje odpre zadnja potniška vrata. V tem primeru se tehnologija aktivira, ko voznik ustavi vozilo in izklopi kontakt.

Na osrednjem zaslonu vozila je deset sekund ali do preklica prikazano vizualno opozorilo. Oglasi se tudi opozorilni zvočni signal, ki voznika opozori, da pred izstopom iz vozila preveri zadnje sedeže. Poleg opozarjanja na prisotnost otroka ali živali bi lahko sistem voznika opozoril tudi v primeru, da je na zadnjem sedežu odložil dragocen predmet, na primer prenosni računalnik ali torbico, ki bi ga lahko nepridipravi ukradli, če bi ga pustil v vozilu. V Evropi so s to tehnologijo opremljeni Fordovi modeli EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, S-MAX, Transit in Tourneo Connect.