Fordov filter micronAir proTect je izjemno učinkovit pri prestrezanju široke palete škodljivih mikrobov, alergenov in celo virusov, ki lahko zelo ogrožajo zdravje. Oglje in poseben aktivni sloj s skrivnim receptom, ki vključuje citronsko kislino, kot v limonah, zagotavlja zaščito pred bakterijami, kvasovkami in glivami, ima pa tudi protivirusne lastnosti. Alergija na cvetni prah predstavlja za številne voznike in sopotnike v avtomobilu veliko nevšečnost in za nekatere tudi resne zdravstvene težave.

Fordov filter micronAir proTect prestreže delce, velike (oziroma majhne) samo 0,05 mikrona – manj od tisočinke premera človeškega lasu. Pri vgradnji v prezračevalni sistem vozila zmanjša koncentracijo škodljivih delcev, ki vstopajo v kabino, in kar se da hitro odstrani kapljice, v katerih so lahko virusi, tako pa zmanjša možnost za nadaljnje širjenje in okužbe, prestreže manjše prašne delce in cvetni prah.

Po uradnih virih, lahko filter odpravi tudi nevarnosti, ki grozijo v notranjosti vozila – izkazal se je z 99,9-odstotno učinkovitostjo pri onesposabljanju virusov, ki so prišli v stik s posebnim aktivnim slojem.* Med njimi sta tudi virus prašičje gripe (H1N1) in HCov-229E. V trenutnih razmerah je preveč tvegano, da bi filter testirali tudi glede virusa SARS-CoV-2, koronavirusa, ki povzroča bolezen COVID-19, a pri Freudenbergu predvidevajo, da bi zagotovil enako 99,9-odstotno učinkovitost.

Kot je marsikomu znano, se koronavirus širi s kapljicami, ki nastajajo pri kihanju, kašljanju ali dihanju okuženih oseb, in lahko na površinah predstavljajo nevarnost za okužbo še več ur ali celo dni. Zračni vrtinci ter spremembe temperature in vlage lahko te delce spet zanesejo v zrak – na tej točki pa jih lahko prestreže filter.

Fordovi prodajno-servisni centri lahko vgradijo filter, ki je že na voljo za modele Focus, Kuga, Mondeo, S‑MAX in Galaxy, naročiti pa ga je možno tudi za Fiesto, Pumo in EcoSporta, modela Transit Courier in Tourneo Courier pa bosta sledila v drugi polovici poletja.