Taycan Cross Turismo bi težko opredelili kot karavan, športen, agresivno nizek, s položno streho, ki se spušča proti zadku s petimi vrati. Bolje mu pristaja tujka »shooting brake«. Porsche je tudi pri Taycanu uporabil enak recept kot pri Panameri oziroma različici Sport Turismo. S Taycanom so v tem primeru želeli celo nekaj več. Oznaka Cross v imenu odkriva tudi ambicije crossoverja ali križanca, kar nakazujejo zaščitne obrobe kolotekov, odbijačev in spodnjega dela vozila. Ne samo to. Namenjajo mu še poseben, izbirni način vožnje imenovan Gravel (gramoz), ki ga lahko dvigne za 2 do 3 centimetre od tal, še posebno z dodatnim paketom Off Road Design.

Voznik lahko suvereno zavije tudi z asfalta na manj ravno, makadamsko ali zasneženo podlago, če se mu zahoče, vendar ne predaleč. Gre za vsestransko modelsko različico z inovativnim električnim pogonom in 800-voltno arhitekturo, Novo visoko-tehnološko podvozje s štirikolesnim pogonom in prilagodljivim zračnim vzmetenjem  jamči brezkompromisno dinamiko tudi izven asfaltne podlage. V notranjosti je dodatnih 4,7 centimetrov prostora za glavo za potnike na zadnjih sedežih in več kot 1.200 litrov prostora pod velikim zadnjim pokrovom.

Nekoliko dvignjen že na videz v primerjavi z limuzino olajša dostop zlasti do zadnjih sedežev, kjer ni potrebno preveč sklanjati glavo. Lažji je tudi dostop do morebitnih otroških sedežev. Sicer sta zadaj samo dva, precej udobna sedeža za dva odrasla, ki sedita dokaj nizko, imata pa več prostora nad glavo kot v limuzini. Tudi pogled navzven iz zadnjega dela je boljši. Voznikovo okolje je enako kot v limuzini. Položaj za volanom, ki ga je mogoče v kombinaciji z neštetimi nastavitvami sedeža – po višini, dolžini, naklonu, dolžini sedalnega dela, celo v hrbtnem in ledvenem delu -preprosto odličen in brez najmanjšega dvoma Porschejev. To omogočata adaptivna športna sedeža usnjene notranjosti z 18-smerno nastavitvijo, za doplačilo z ogrevanjem in prezračevanjem.

Kakovostnemu potniškemu prostoru, tako glede vrhunske estetske ravni materialov kot izdelave, prispeva prijetno svetlobo še velika fiksna panoramska steklena streha, kar je prav tako za doplačilo. Poseben efekt ustvarja 16,8-palčna instrumentna plošča z osrednjim in dodatnim velikim zaslonom za najpomembnejše funkcije na desni strani, z natančno in pregledno grafiko tudi za sopotnika. Skratka preveč gumbov in funkcij za samo nekajdnevni preizkus, zato je povsem razumljivo, da je imela prednost vožnja. Opazili pa smo vseeno, da je nekaj gumbov na dotik zakrival volanski obroč in bi jih morale oči celo iskati med vožnjo.

 

Taycan 4 Cross Turismo, ne glede na elektriko, koncept crossoverja in predvsem odsotnost značilnega zvoka motorja, nedvomno ohranja športno noto znamke. Ta vtis ustvari že položaj za volanom in tiha odzivnost vozila, ko voznik pohodi »plin« in ob tem bolj kot sicer začuti naslon sedeža za hrbtom. Večina navora od razpoložljivih 650 Nm je na voljo takoj. S funkcijo overboost in programom Launch Control razvije 350 kW (476 KM), Upravlja ga 1-stopenjski menjalnik na prednji osi in 2-stopenjski menjalnik na zadnji osi. V našem primeru je bil dodan še paket Sport Chrono za dodatno kratko spodbudo pri pospeševanju, s stikalom za izbor voznega profila in kompasom na armaturni plošči.

Cross Turismo navduši z izjemnim pospeševanjem, od 0 do 100 km/h v 5,1 s in z zelo natančno in hkrati nezahtevno vožnjo, tudi na račun krmiljenja zadnje osi, ne samo na asfaltu temveč tudi na manj urejenih podlagah. Ne nazadnje tudi v ostrih in hitrih ovinkih ne izgubi ravnotežja. Udobno in ob sproščeni vožnji »požira« avtocestne kilometre. Hitrosti, pravzaprav, ni čutiti in kaj hitro se lahko voznik zave, da je presegel predpisane omejitve. Najvišja hitrost je elektronsko omejena na 220 km/h.

 

Ni ravno veliko električnih vozil, ki jih je mogoče napolniti tako hitro, seveda, če najdete pravi polnilni steber. Moč baterije je 93,4 kW, maksimalna moč je 200 kW. Čas polnjenja na DC 50 kWh do 100 km v 28,5 min(WLTP), od 5 – 80 % v 93 min, kar je bilo v našem primeru tudi najdostopnejše in najbolj optimalno. Čas polnjenja z maksimalno močjo do 100 km pa v 5,25 min. Doseg vozila je 389 – 456 km po WLTP. Gre za vstopni model z osnovno ceno 100.809 evrov, sicer dobro opremljen, vendar bi za to ceno le pričakovali kaj več.

S številno dodatno opremo, kot v primeru testne različice pa 140.805 evrov. Tu velja med ostalim omeniti še 21-palčna platišča in krmiljenje zadnje osi, pregleden projicirni zaslon (head-up display), parkirne senzorje spredaj in zadaj, prilagodljivi tempomat, odličen Bose Surround Sound System, toplotno črpalko in med ostalim še tri različne polnilne kable v prtljažniku prostornine 446 litrov in bolj za vzorec, 84 litrov spredaj. Ni ravno malo vendar tudi ne veliko za avto dolg skoraj 5 metrov. Torej, super športni crossover za različne namene. (T+F:BL)