DS 7 CROSSBACK je bil leta 2017 prvi model tri leta pred tem novoustanovljene avtomobilske znamke DS Automobiles, ki je nakazal napredno smer razvoja na osnovi francoske interpretacije prestiža, tako glede edinstvene notranjosti, prefinjenosti kot vrhunske tehnologije. Danes se je slovenski javnosti predstavil novi DS 7, ki je v imenu izgubil oznako »Crossback«. Z dolžino 4,593 mm, širino 1,891 mm in višino 1,637 mm (s strešnimi drogovi), ponuja medosno razdaljo 2,738 mm in največ prostora v predelu kolen na zadnjih sedežih v tej kategoriji (325 mm). Prtljažni prostor ima 555 litrov.

Novi DS 7 z osveženim, še vedno elegantnim videzom, ostrejših linij in skladnejšim dizajnom, stavi tudi na nove tehnologije in pogonske sklope. Nov je predvsem prednji del z mehkejšo linijo nosu, novo mrežo maske motorja, kombinacija vitkejših žarometov z izrazitejšim svetlobnim podpisom, novim odbijačem in končno obdelavo. Tanjše zadnje LED luči so preoblikovane s temnim kovinskim zaključkom. Pokrov prtljažnika je ostrejšega videza, pod robom pokrova pa je odslej napis »DS AUTOMOBILES«, ki je zamenjal prejšnjo oznako »Crossback«.

Eleganten videz ustvarjajo tudi nova 19-palčna platišča, opremljena z vstavki za večjo aerodinamično učinkovitost. Nova 21-palčna platišča s specifičnim tehničnim dizajnom so na voljo samo za Novi DS 7 E-TENSE 4×4 360. Obrobe oken in strešni nosilci so na voljo v sijajni črni različici.

DS Automobile v slogu največjih pariških modnih hiš posveča posebno pozornost izbiri materialov in njihovi obdelavi. Z oblazinjenjem v notranjosti novega DS 7 lahko ustvarja različno okolje. Vrhunec predstavlja novi DS 7 OPERA z dvema barvama usnja Nappa: bazaltno črno in biserno sivo. Na armaturni plošči in vratnih oblogah je zdaj novo oblazinjenje prav tako iz usnja Nappa. Brez šivov ali spojev ohranja občutek in videz naravnega usnja.

 

Pozornost do detajlov notranjosti je vidna tudi iz bisernih šivov v novih barvah, volanskega obroča v polnozrnatem usnju z usnjeno zračno blazino, reliefnih vstavkov “Clous de Paris”, ki so ikona DS Automobiles. Oblazinjenje v obliki paščkov za ure je prvič na voljo v biserno sivi barvi. Notranjost opreme RIVOLI, uvaja bazaltno črno barvo in ima šivano oblazinjeno oblazinjenje v kombinaciji z usnjenim oblazinjenjem z bolj izrazito obliko zrnatosti usnja.

 

Notranjost PERFORMANCE LINE je v globlji črni barvi s tekstilom iz mikrovlaken Alcantara v celoti ter zlatimi in karminskimi odtenki, ki poudarjajo dinamičen videz.

 

 

Notranjost BASTILLE je bila osvežena z novim zaključkom DS Canvas in bazaltno črno zrnatostjo v slogu ribje kože. Vse te notranjosti so izboljšane z ambientalno osvetlitvijo, ki jo je mogoče prilagoditi, in novim vzorcem, ki temelji na reliefnih vstavkih značilnega “Clous de Paris”.

DS Automobiles je novemu DS 7 namenil več pogonskih enot, vključno s široko paleto treh priključnih hibridov z 225, 300 in 360 konjskih moči. Novi DS 7 E-TENSE 225 ima bencinski motor PureTech 180 in elektromotor s 110 konjskimi močmi, ki je vgrajen v osemstopenjski avtomatski menjalnik z dvokolesnim pogonom.

Novi DS 7 E-TENSE 4×4 300 in novi DS 7 E-TENSE 4×4 360 uvajata štirikolesni pogon z motorjem PureTech 200 ter elektromotorja s 110 in 112 konjskimi močmi na vsaki osi. Model 360 je posebej prilagodil različici DS PERFORMANCE. Nova baterija s 14,2 kWh omogoča do 65 kilometrov brez emisij v mešanem ciklu WLTP in do 81 kilometrov v mestnem ciklu. Čas polnjenja je približno dve uri na 7,4kW polnilniku. V ponudbi je še vedno dizelski agregat 130 BlueHDi. Na ostalih tržiščih izven Evrope bodo na voljo tudi bencinski motorji PureTech s 130, 215 in 225 konjskimi močmi. Električni doseg znaša do 65 km s popolnoma električnim pogonom, v mestu do 81 km. Polnjenje traja približno 2 uri na javni hitri polnilnici do 100%, na domači polnilnici 7,4 kW / 32 A pa občutno več.

Novi DS 7 ostaja eden najučinkovitejših avtomobilov v svojem razredu, predvsem zaradi dobro nadzorovane teže. Tehnološka oprema vsebuje žaromete DS Pixel LED vision 3.0 s 84 diodami LED. Kot zagotavljajo gre za najboljšo tehnologijo osvetlitve v segmentu. Nova prednja in zadnja kamera kakovosti HD naj bi po uradnih informacijah zagotavljala brezhibno kakovostno sliko. Informacijsko razvedrilni sistem se predstavlja z novim komunikacijskim DS IRIS System na 12-palčnem zaslonu na dotik visoke ločljivosti in 12, 3-palčno digitalno instrumentno ploščo.

Med pomožnimi sistemi ne manjka razširjeni sistem za prepoznavanje prometnih znakov, aktivni opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu, sistem za nadzor mrtvega kota, ktivno zaviranje v sili, kamera za vzvratno vožnjo in 360 Vision, opozorilnik na voznikovo nepozornost, omejevalnik hitrosti vozila/tempomat/priporočilo vrednosti hitrosti. Edina dizelska različica stane po ceniku 42.750 evrov, bencinske E-Tense pa od 54.650 evrov naprej.