Družbi Ford Motor Company in McDonald’s ZDA sta sklenili nenavadno sodelovanje. Avtomobilom nameravata zagotoviti kofeinski pospešek z deli kavnih zrn, ki jih bosta uporabila za izdelavo delov vozil, kot so ohišja žarometov.

Ker vsako leto v postopku praženja odstopi na milijone kilogramov kavnih plev – posušenih luščin zrn bosta zdaj Ford in McDonald’s skušala z inovativnim postopkom uporabiti kar največ tega ‘novega’ materiala. Ugotovili so, da je mogoče luščine zrn predelati v trpežen material za ojačenje določenih delov vozil. Z ogrevanjem luščin pri visokih temperaturah in malo kisika, mešanjem s plastiko in drugimi aditivi ter predelavo v pelete je možno material preoblikovati v različne oblike.

Viri navajati, da kompozitni material, ki vsebuje kavne luščine, izpolnjuje zahteve glede kakovosti za izdelavo delov, kot so ohišja žarometov in drugi sestavni deli notranjosti. Tako izdelane komponente bodo približno 20 odstotkov lažje, za postopek oblikovanja pa bo treba do 25 odstotkov manj energije. Po Fordovih ugotovitvah so toplotne lastnosti komponent z vsebnostjo luščin znatno boljše od trenutno uporabljanih materialov. Ford je tokrat prvič uporabil luščine kavnih zrn za predelavo v izbrane dele vozil./Source:Ford/