Honda HR-V je tudi v aktualni izdaji kompaktni križanec elegantnih, skoraj stiliziranih osnovnih linij visokega prednjega dela in poševno padajočega zadnjega stekla z videzom kupejevskega zadka. Kot samopolnilni hibrid je na voljo le z 1,5litrskim bencinskim motorjem, dvema električnima in prednjim pogonom ter brezstopenjskim hibridnim menjalnikom eCVT. V dolžino je s 4,34 m zrasla za 5 cm in v širino z 1,79 m za 2 cm. Značilno prepoznavni elementi so maska, integrirana v odbijač (serijsko v enaki barvi kot karoserija), tanke vodoravne luči in kljuke zadnjih vrat, integrirane v okenski okvir in 18-palčna platišča. HRV je zasnovan v duhu hišne filozofije, osredotočene na voznika in v tem duhu tudi elegantna notranjost, skrbno dovršena, praktična, s kakovostnimi plastičnimi materiali, vendar na določenih očem manj vidnih mestih dokaj cenenega videza.

Vodoravna postavitev armaturne plošče ne zahteva prevelike pozornosti voznika med vožnjo, niti pregleden in za upravljanje dokaj enostavno dostopen informacijsko-zabavni sistem z digitalno instrumentno ploščo in 9-palčnim zaslonom, navigatorjem, z brezžično povezavo z Apple CarPlay  in Android Auto sicer v standardni opremi, Advance Style pa prinaša poleg diskretnih strešnih nosilcev, kontrastno temne streheše 452 W hi-fi z desetimi zvočniki in brezžično polnjenje pametnih telefonov.

Notranjost kljub relativno manjšim steklenim površinam nižjih oken, daje že od prvega trenutka svetel in zračen občutek. Sedeži so kakovostno oblazinjeni in oprijemljivi ter prednja zaradi posode za gorivo občutno dvignjena, da omogočata dober pregled nad okolico vozila. Naslonjalo vozika ima sunkovito nastavitev (manj natančno kot s kolescem), manjka pa ledveni del; desnega sedeža pa ni mogoče nastaviti po višini. Glede na to, da se ne pomikata daleč nazaj puščata dovolj prostora tistim, ki sedejo zadaj. Pravzaprav ga je precej, tako za glavo kot noge, že na ravni veliko večjih športnih terencev. Štiri osebe potujejo dovolj na široko in udobno, za tretjega v sredini sedežne garniture pa je prostor dokaj omejen in predstavlja bolj zasilno rešitev za krajše razdalje.

Prtljažnik Honde HR-V je s prostornino od 335 do 1305 litrov med manjšimi v tem kompaktnem razredu, tudi zaradi baterije hibridnega sistema pod prtljažnikom in s  subwooferjem paketa opreme Advance Style, dodatno še manjši za 15 litrov. S prostornino 320 litrov je tako na ravni nižjega razreda mestnih vozil in ne križanca te velikosti. Po drugi strani pa omogoča enostaven dostop, tako glede višine spodnjega roba od tal, kot električno vodenih zadnjih vrat, ravnega dna s podrtimi nasloni zadnjih sedežev. Ta se lahko preklapljajo naprej z običajnim podiranjem zgornjega dela ali z dviganjem sedeža proti prednjim naslonom, kar z večjo višino notranjega dela ustvari prostor tudi za nalaganje kolesa, če razstavimo sprednje kolo ali kaj podobnega. Visoko lončnico na primer.

Honda HRV s popolnoma hibridnim pogonom e:HEV samodejno izbira med tremi načini vožnje: električni, hibridni ali bencinski.  Bencinski 1,5-litrski motor 79 kW/107 KM s 6000-6400 vrtljajev napaja generator v območju od 6000-6400 vrtljaji in tako, dovaja energijo električnemu motorju, ta pa poganja kolesa. Skupna moč je 96 kW/131 KM in največji navor 253 Nm pri 4500 vrtljaji. Električni pospešek zagotavlja takojšen pospešek iz položaja z uporabo dveh elektromotorjev. Regenerativni zavorni sistem obnavlja energijo med vožnjo in na poti polni baterijo. Popoln nadzor nad vožnjo omogoča način vožnje B. ki prilagaja stopnjo učinka pojemanja tudi preko prestavnih obvolanskih ročic. Z izbiro načina vožnje izbiramo sami, tako udobje v vožnji kot ekonomičnost porabe goriva.

Med ovinki pride do izraza hitrost in natančnost krmiljenja, dober oprijem in živahnost, ki jo zagotavlja hibridni sistem. V mestu in na primestnih cestah lahko porabi zelo malo goriva. Do tu vse lepo in prav, ko gre za lagodno, enakomerno in sproščeno vožnjo. Ko pa voznik stopi na plin ga z moteče glasnim zvokom opomni, da hibridu ni do visokih vrtljajev in prav tako ne brezstopenjskemu hibridnemu menjalniku eCVT, zato se tudi žeja po bencinu občutno poveča. Neposredno, hitro in natančno krmiljenje Honde HR-V ne bi bilo odveč niti v športnem avtomobilu. Sposobnost požiranja neravne podlage in zaviranja je prav tako dobra, s kratkim hodom nožne zavore in precej enostavne modulacije. Če odmislimo motečo glasnost motorja, bi na pozitivno stran vsekakor uvrstili hitrost odziva, zelo homogeno in precej živahno napredovanje ter poraba, ob koncu testa je potovalni računalnik pokazal povprečje porabe 6,7 litrov. V mestu, kjer večino dela opravi elektromotor, je Honda HR-V zelo tiha. S pospeševanjem se zvok motorja stopnjuje in prodre v potniški prostor. Škoda, za tako sodoben, eleganten in praktičen SUV oziroma križanec za 33.400 evrov. /T+F:BL/

Tehnični podatki: Honda HR-V 1.5 HEV Advance Style eCVT

MOTOR: bencinski, prostornina cm3: 1498; število valjev: 4 v vrsti; moč motorja kW/KM/vrtljaji: 79 (107)/6000-6400; največji navor Nm/vrtljaji: 131/4500-5000; električni motor kW/KM: 96/131; skupna izhodna moč: 96/131; skupni navor Nm/vrtljaji: 253/4500; emisije CO2 g/km 122; Najvišja hitrost km/h: 170; Pospešek od 0-100 km/h:10,7 s; povprečje porabe (WLTP) l/100: 5,4(tovarna), na testu 6,7;

MERE: dolžina/širina/višina cm: 434/179/158; medosna razdalja cm :261; Masa kg: 320/1290; Pnematike: 225/50 R 18, Cena: 33.400 evrov