Ford je danes pri nas predstavil novo izvedenko Focusa imenovano Active, s katero se podaja v novo širino, z novimi voznimi izkušnjami in novimi ambicijami crossoverja. Focus Active se predstavlja kot petvratna kombilimuzina in karavan z robustnim oblikovanjem zunanjosti, terenskimi plastičnimi obrobami občutljivih delov karoserije, večjim odmikom od tal in posebno konfiguracijo podvozja za vožnjo po slabših cestah in bolj samozavestno uporabo tudi v mestu in ne nazadnje na avtocesti. Zasnovo crossoverja podpirata tudi posebna načina vožnje‘Slippery’ (spolzko) in ‘Trail’ (makadam), ki dopolnjujeta izbirne vozne načine v Focusu Active, serijski strešni nosilci pa pridejo prav pri prevozu koles in druge športne opreme za aktivni življenjski slog.

Focus Active lahko računa na zmogljive in varčne 1,0- in 1,5-litrske bencinske motorje EcoBoost z močjo do 134 kW (182 KM) ter Fordove 1,5- in 2,0-litrske dizelske motorje EcoBlue z močjo do 110 kW (150 KM) s šeststopenjskim ročnim ali osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Med novejšimi pomožnimi ali asistenčnimi sistemi v novi generaciji Focusa, so z novo izvedenko Active na voljo še naprednejša različica Fordovega aktivnega tempomata, sistem prilagodljivih sprednjih žarometov in aktivni parkirni pomočnik.

Modelsko povsem novi Focus Active je tretji član Fordove nove družine ‘crossoverjev’ Active. Pridružil se je modeloma Fiesta Active in KA+ Active. Fordovi trgovci že sprejemajo naročila za novega Forda Focusa Active, ki ga z novimi postopki v avtomobilski panogi izdelujejo v Fordovem obratu v Saarlouisu v Nemčiji. Vstopna 5-vratna bencinska različica 1.0 EcoBoost 74 kW (100 KM), 6-stopenjski ročni menjalnik, Start/Stop sistem jstan2 16.990 evrov, 4-vratna 17.440, karavana 17.660 evrov. Vstopna 5-vratna dizelska 1.5 EcoBlue 70 kW (95 KM), 6-stopenjski ročni menjalnik, Start/Stop sistem 18.880, karavan 19.520 evrov.