Sloveniji je registriranih skoraj 230 tisoč psov med katerimi so mnogi tudi družinski sopotniki v osebnih avtomobilih. Zato so se v Avto-moto zvezi Slovenije odločili, da s posebno novinarsko konferenco opozorijo na pasti in nevarnost neustreznega prevoza psov ter hkrati predstavijo primere pravilnega, varnega in udobnega prevažanja psov v vozilih. Akcijo »Varen prevoz psov« je podprl tudi Opel, kot psom prijazna avtomobilska znamka. Opel je namreč že leta 2015 predstavil projekt Psom prijazni Oplovi saloni in s tem postal prva avtomobilska znamka v Sloveniji, ki dovoljuje obisk prodajnih salonov tudi obiskovalcem s svojimi pasjimi ljubljenci. Opel je pokazal tudi širšo paleto primernih modelov za prevoz vseh družinskih članov, vključno s štirinožnimi.

Opozorili so na dejstvo, da marsikateri lastnik psa ne ve na kakšen način naj poskrbi, da bo psa vozil varno, predvsem pa se ne zaveda, kakšne posledice lahko nastanejo zaradi neustreznega prevoza. Nalet psa v zatilje potnikov je namreč lahko usoden za vse, zato pes v avtu zahteva svoj prostor in predvsem ustrezno opremo, ki v primeru zaviranja ali sunkovitejših vozniških manevrov preprečuje njihove poškodbe. Ne gre pozabiti, da četudi je pes majhen, nikakor ne spada na polico nad prtljažnikom ali na prvi sedež. Nenazadnje pa je nepravilen prevoz hišnih ljubljencev tudi prometni prekršek, ki se sankcionira z globo.

Najbolj primeren prevoz psa v vozilu je v transportni boks, ki ni zaželen zgolj zaradi varnosti, temveč tudi z vidika udobja in dobrega počutja psa. Poleg boksa je pravilen način prevoza psa tudi s pomočjo oprsnice, ki jo lahko pritrdimo na eno od čvrstih točk v avtu ali oprsnice z dvojnim pripenjanjem, ki jo pripnemo na ključavnici varnostnih pasov levo in desno od psa. Takšna dvojna oprsnica je boljša rešitev, saj oprime psa na obeh straneh in ga varno zadržuje na enem mestu.

Del novinarske konference so bile tudi demonstracije namestitve in pritrditve transportnih boksov v prtljažnik vozila ter privajanje psa na boks in na vožnjo v avtu. Opel Astra Sports Tourer in Grandland X sta se izkazala za zelo primerni vozili za namestitev transportnih boksov različnih velikosti. Prav tako Oplov program originalne dodatne opreme nudi izbiro opreme za varen prevoz psa. Med to opremo spada tudi zaščitna mreža oziroma pregrada, ki razdeli prostor med potniki in psom ter jo namestimo med prtljažnikom in zadnjimi sedeži, kot tudi različne podloge za prtljažni prostor in prevleke za sedeže.