Rétromobile v Parizu, ki bo letos potekal od 1. do 5. februarja 2023, bo Citroen na svojem razstavnem prostoru pokazal nekaj drznih oblikovnih zasnov konceptov v duhu tehničnih inovacij in lahkotnosti. Osrednja pozornost je namenjena konceptnemu modelu Oli, ki bo prvič na ogled v javnosti. Oli, razkrit septembra 2022, je začrtal smernice znamke Citroen, kot pravijo – za optimistično in funkcionalno električno mobilnost, ki bo v bližnji prihodnosti izboljšala vsakdanje življenje vseh nas.

Navkljub trenutnim trendom avtomobilske industrije, Oli predlaga lahkoten, funkcionalen, preprost, vsestranski in cenovno dostopen električni prevoz za celotno družino, ki bo kos družbenim izzivom. Okoljska odgovornost in trajnost sta glavni prioriteti in Oli ponuja v tem kontekstu optimistično rešitev za mobilnost prihodnosti, tudi z vidika boljšega nadzora nad življenjskim ciklom vozila prek zmanjšanja teže in kompleksnosti ter z uporabo recikliranih materialov.

Za Citroen je Oli pravi laboratorij idej na kolesih, kot so na primer sedežna naslonjala v mrežasti tkanini, za katera je potrebnih 80 odstotkov manj delov kot za običajne sedeže, ali pa plošče pokrova motornega prostora, strehe in poda prtljažnika izdelane iz izjemno odpornega recikliranega kartona v obliki satovja, na katerem lahko tudi stojimo.

Zaradi svoje zasnove potrebuje Oli zgolj 40 kWh baterijo, s katero ponuja do 400 kilometrov dosega. Oli ima izjemno nizko maso oziroma komaj 1000 kg. Domiselno, inovativno in realistično konceptno vozilo Oli, v podobnem slogu, kot je bil tudi konceptni avtomobil C10, ki je bil predstavljen leta 1956.

Pri C10 gre za vizijo z interpretacijo štirisedežnih rešitev mobilnosti v lahkotni in varčni obliki, ki je lahko presegla hitrost 110 km/h. Koncept Oli bodo na Retromobilu v Parizu obkrožala legendarna vozila, ki so zaznamovala zgodovino znamke Citroën ter s svojim drznim slogom in inovacijami zaznamovala tudi preteklost znamke.