Kdor si v avtomobilu z motorjem z notranjim zgorevanjem želi okolju prijaznejšo ponuja Škoda Octavio G-TEC na zemeljski plin, kjer lahko uporabite tudi zeleno gorivo iz bioloških odpadkov ali zelenjave. Po zvoku motorja in zmogljivostih Octavie G-TEC je težko prepoznati pogon na zemeljski plin, razen na merilniku porabe goriva z enotami v kilogramih in ne v tradicionalnih litrih na 100 kilometrov. Na instrumentni plošči sta pravzaprav dva merilnika, za dva rezervoarja za gorivo – večjega za plin in manjšega za bencin. Avto uporablja bencin, ko se motor zažene po polnjenju z zemeljskim plinom, če zunanja temperatura pade pod -10 ° C ali če je posoda za zemeljski plin tako prazna, da tlak v posodi pade pod 11 barov.

Škodo Octavio G-TEC poganja bencinski 1,5-litrski TSI s 96 kW (130 KM), ki razvije približno 25% nižje emisije CO₂ od ostalih različic z bencinskimi motorji. V večjo posodo za gorivo gre 17,33 kg zemeljskega plina, ki omogoča doseg do 500 km v ciklu WLTP, ko avtomobil deluje na zemeljski plin. Manjša 9-litrska posoda za bencin podaljša doseg na 690 km. Obe posodi za gorivo za gorivo sta nameščeni pod dnom prtljažnika in omogočata 455 litrov oziroma v karavanu 495 litrov. Ti podatki proizvajalca so začasni in se lahko spremenijo. Polnjenje avtomobila z zemeljskim plinom praktično enako enostavno kot pri bencinu.

Okolju prijaznejši in še bolj zelen je lahko pogon na čisti bioplin, ki se proizvaja na bioplinskih postajah iz naravnih materialov. Na eni od teh postaj v bližini Dunaja lahko preberete, da polnite tudi s konjskim gnojem. Čeprav ne gre razumeti dobesedno, ker obstaja več industrijskih procesov, ki jih morajo konjski gnoj ali korenje in čebula opraviti na poti do posode za gorivo v avtomobilu.


Vsi biološki odpadki nato gredo v ogromne rezervoarje. Na njem se spustijo bakterije in kmalu se sprosti metan. Metan se očisti z ogljikovimi filtri ali različnimi postopki za odstranjevanje onesnaževal, kot žveplo (metan je navadno bogat z žveplom, če na primer prihaja iz čebule) ali CO₂. Rezultat tega večfaznega postopka čiščenja je bioplin, ki ustreza standardom za javni plinovod in avtomobile na plinski pogon. BL/ŠKODA/