Novi s-cross razkrit včeraj predstavlja evolucijo predhodnega modela, ki se spogleduje z zasnovo kompaktnega športnega terenca, daje prednost lahki elektrifikaciji, pogonu na vsa štiri kolesa  in varnosti s serijo novih sistemov za pomoč vozniku. Predstavlja, pravzaprav evolucijo predhodne generacije z identičnimi karoserijskimi merami, vendar brez značilne oznake SX4. S-cross je na račun skupne mase lažji za 60 kilogramov.

 

Novi s-cross z dolžino 4,30 m, širino 1,785 m in višino 1,58 m(brez strešnih sani), se predstavlja z oblikovno spremenjenim prednjim delom vozila in prav tako zadka. Optično želi ustvariti zrelejši videz in hkrati poudariti širino vozila. S-cross ne odkriva veliko sprememb pod motornim pokrovom, kjer je vgrajen štirivaljni prisilno polnjeni 1,4-litrski bencinski ‘Boosterjet’ s pridruženo tehnologijo blagega hibrida z identično zalogo moči (95 kW /129 KM pri 5500 vrt./min. Temu dodaja 235 Nm navora v območju od 2000 do 3000 vrt./min.), enako kot pri predhodniku.

Čeprav novi s-cross s povišano linijo pokrova motorja ne ustvarja vtis izboljšanes aerodinamike glede na predhodnika in od njega celo hitrejši za 5 km/h, z največjo hitrostjo 195 km/h. Od 0-100 km/h (ALLGRIP) potrebuje 9,5 (10,2) sekunde). S-cross je hkrati za 0,5 litra bolj ‘žejen’ od predhodnika, s povprečno porabo različice 2WD 5,1 l/100km. Različica s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom bo v povprečju porabila le za 0,3 l/100 km več goriva, pojasnjujejo pri Suzukiju.

Novi s-cross odkriva tudi prenovljeno notranjost potniškega prostora kabine, z armaturno ploščo in 9-palčnim zaslonom na dotik v osrednjem delu, podobo rež  ventilacije ter grafično podobo kontrolnih merilnikov. Nov je tudi 4,2-palčni informacijski zaslon. Pregovorno je že v osnovi bogato opremljen. Med kopico naprednih varnostnih sistemov velja omeniti sistem za  prepoznavo prometne signalizacije, sistem za odpravljanje mrtvega kota, aktivni ohranjevalnik in omejevalnik hitrosti. Med serijsko opremo različice 2WD  omenja Suzuki tudi 17-palčna lahka platišča, par prednjih LED žarometov, vzvratno in 360 stopinjsko kamero, parkirne senzorje, odklepanje in zagon vozila brez ključa, 2-področno avtomatsko klimatsko napravo in ogrevan par prednjih sedežev. Enaka kot pri predhodniku pa ostaja velikost prtljažnika, od osnovnih 430 litrov do največ 665 litrov.

Maloprodajne cene novega s-crossa v Sloveniji še niso znane. Nemci so jih že razkrili. Različica z osnovno opremo 2WD je na voljo za najmanj 29.290 evrov. Če se bo nemški kupec ob tem odločil za dodatno opremo (panoramsko strešno okno, sedežno oblazinjenje iz umetnega usnja in navigacijski sistem) v povezavi s 4×4 pogonom, bo za novega s-crossa odštel 36.040 evrov. Japonci napovedujejo nove različice v začetku leta 2022.