RS 3 performance edition je najbolj športni kompaktni model iz hiše Audi Sport. Posebna serija se ponaša z močjo 299 kW (407 KM) in končno hitrostjo 300 km/h. Poleg že znanih vrhunskih tehnologij, kot so razdelilnik navora RS in keramične zavore, ponuja školjkasta sedeža tipa RS z učinkovitejšo stransko oporo  številne ekskluzivne oblikovalske elemente. Performance edition je na voljo s tretjo generacijo Audija RS 3 Sportback in drugo generacijo Audija RS 3 limuzina.

RS 3 performance edition je zmogljivejši in hitrejši kot doslej katerikoli serijski RS 3. Nagrajeni 5-valjni turbomotor s svojim značilnim zvokom razvije 299 kW (407 KM) v višjem območju – med 5.700 in 7.000 vrtljaji na minuto in največji navor 500 Nm med 2.250 in 5.700 vrtljaji na minuto. Prenos moči opravlja 7‑stopenjski menjalnik z dvojno sklopko S tronic. Kratki prestavni časi brez prekinitve vlečne sile, športna prestavna razmerja in funkcija Launch Control jamčijo vrhunske vozne zmogljivosti. Od 0 do 100 km/h RS 3 performance edition pospeši v 3,8 sekunde. Bogata karakteristika zvoka se s krmiljenjem loput izpušnega sistema prilagaja voznim profilom sistema Audi drive select dynamic, RS Performance in RSTorque Rear. Lopute za izpušne pline so ob mirovanju širše odprte in zvok je še bolj izrazit.

V Audiju RS 3 performance edition je serijsko vključeno tudi športno podvozje RS s prilagodljivim uravnavanjem blaženja, ki vsak blažilnik posebej stalno prilagaja stanju na cesti, vozni situaciji in izbranemu programu sistema Audi drive select. Na zadnjo premo se maksimalno prenaša 50 odstotkov pogonske moči, v načinu RS Torque Rear pa se pogonska moč začasno v celoti prenaša na kolo na zunanji strani ovinka, kar omogoča tudi driftanje na zaprtih progah. RS 3 performance edition je serijsko opremljen s Pirellijevimi pnevmatikami ‘semi slick’ P Zero Trofeo R – na sprednji premi v dimenziji 265/30, zadaj pa 245/35. 19‑palčna platišča v temno sivi matirani barvi, ki so na voljo ekskluzivno za posebni model, imajo deset izrazitih križnih krakov in nosijo oznako RS.

Na omejeno serijo 300 primerkov opozarja tudi dekorativni karbonski element na sovoznikovi strani z emblemom ‘1 of 300’. Audi RS 3 performance edition,  je že mogoče naročiti Cene: od 75.000 evrov naprej za izvedbo Sportback in od 77.000 evrov naprej za limuzino. Prve dobave v začetku leta 2023.