Jesenska pokrajina odeta v listje je lahko za marsikoga privlačna, še posebno za fotografe. Toda mokro listje na asfaltu zahteva posebno pozornost. Motoristi že vedo. Mokro listje v več slojih na asfaltu je nevarno tudi za voznike avtomobilov. Skupina Fordovih inženirjev je s posebnim poskusom je na testnem poligonu v Belgiji ugotovila, da je v določenih situacijah listje prav tako spolzko kot sneg.

Spolzkost je merjena v enotah, poimenovanih μ. Bolj kot je spolzka površina, tem nižja je številka. Fordovi inženirji so ugotovili, da je pri testiranju najbolj spolzko listje dosegalo stopnjo μ med 0,3 in 0,4 in enako stopnjo μ so izmerili tudi na zasneženih površinah.

Ford še dodaja, da je ista ekipa inženirjev, ki je sodelovala pri tem poskusu, pomagala razviti vozni način ‘Slippery’ (spolzko) za povsem novega ‘crossoverja’ Ford Focus Active, ki ga bodo začeli prodajati naslednji mesec. Sistem, ki je zasnovan za izboljšanje oprijema na spolzkih površinah, prekritih na primer z ledom, snegom ali mokrim listjem, poskrbi za hitro prilagoditev sistemov za večjo stabilnost, pospeševanje in zaviranje, da pomaga preprečiti zdrs, zanašanje ali odklon od predvidene poti vozila.

vir: FORD