Kim Jong-un ima rad šport – zato se je želel na Olimpijskih igrah v sosednji Južni Koreji pokazati v najlepši luči. Kot ljubitelj športa mu v državni politiki pripisuje poseben pomen. Domnevno naj bi, kot navaja medij TheRitchiest, najbolj obetavne otroke že zgodaj oddaljil od družine in jih dal v posebne šole, atletske kampe z državno usmerjenimi športnimi programi, da bi jih duševno in fizično vzgojili v duhu mita Severne Koreje.

Severnokorejske športnike je spremljala še velika skupina državnih uradnikov, ki so jih ščitili pred ostalimi olimpijskimi udeleženci, da ne bi navezali stikov ali celo pomislili na beg. Vse posledice neprimernega obnašanja ali celo poskusa pobega bi čutile tudi njihove družine v Severni Koreji, ki so predstavljale neke vrste jamstvo, da ne uporabimo kakšen drugi pojem. Stiki niso dovoljeni. Pod posebnim nadzorom so predvsem dekleta. Večina ostalih udeležencev v Pjongčangu je prepričana, da Kim Jong-un svoje športnike uporablja kot politično in propagandno sredstvo. Marsikdo se je vprašal, kako se športniki Severne Koreje počutijo ob dejstvu, da imajo športniki ostalih držav veliko posebnih ugodnosti, od vabil v McDonalds do daril v obliki pametnih telefonov in drugo, kar si sami ne smejo privoščiti, čeprav bi si lahko.

Samsung je vsem športnikom na Olimpijadi podaril Samsung Galaxy7. Severnokorejski državni varnostniki so prepovedali svojim športnikom, da bi sprejeli telefone. Medtem ko najuspešnejši športniki dobijo še bolj dragocena darila, kot stanovanja in avtomobile, se severnokorejski vrnejo v anonimnost in trdo realnost. Če pa si je Kim Jong-un od katerega športnika obetal več in tega ni dosegel, ga čaka še kaj hujšega, podobno kot nogometno reprezentanco z zadnjega svetovnega prvenstva, ko je nekatere nogometaše poslal na prisilno delo v premogovnike.

vir: TheRitchiest (You Tube)