Dr. Jenny Dodman, vodja zdravstvene službe pri Fordu Velika Britanija, pojasnjuje, zakaj je bolj kot kadarkoli doslej treba poskrbeti, da je avto ob uporabi čist.

Ko oseba, okužena z virusom COVID-19, kašlja ali kiha, kapljice, ki vsebujejo virus, padejo na površine v okolici te osebe. Če se nekdo dotakne z dlanmi, s temi pa se nato dotakne svojega obraza, lahko prenese virus v oči, usta ali nos, od koder vstopi v telo. Tveganje ob stiku s površino, ki je okužena z virusom COVID-19, se s časom zmanjšuje, pojasnjuje Dodmanova. Ni povsem jasno, kako dolgo virus preživi na površini, zelo verjetno pa je to odvisno tudi od vrste površine in pogojev, raziskave drugih virusov iz iste družine pa kažejo, da se tveganje znatno zmanjša po 72 urah.

Služba za javno zdravstvo v Angliji obvešča, da običajna gospodinjska razkužila učinkovito delujejo na COVID-19. Posebno pozornost morate posvetiti površinam, ki se jih pogosto dotikate, na primer volanskemu obroču, ročicam, prestavni ročici, stikalom, tipkam in zaslonu na dotik, ročicama za upravljanje brisalcev in smernikov, naslonom za roko in elementom za nastavljanje sedežev. Visoko na seznamu za čiščenje morajo biti tudi varnostni pasovi. Varnostni pas je nameščen prečno čez trup voznika in zelo verjetno prevzame največji delež kapljic pri kašljanju in kihanju.

Pogostost čiščenja ni predpisana – vozilo čistite v rednih presledkih, še posebej takrat, ko pride do onesnaženja površine in med vsako zamenjavo voznikov. V vozilu imejte razkužilo za roke, v predalu pa naj bodo tudi razkužilni robčki ali pršilo, da bodo na voljo na poti. Vedno ohranjajte ustrezno razdaljo do drugih oseb in si še naprej redno si umivajte roke in upoštevajte uradna navodila. BL/FORD/