LP 780-4 Ultimae je posebna serija zadnje generacije najzmogljivejšega superšportnika iz Sant´Agate Bolognese, ki ga poganja izključno motor z notranjim izgorevanjem. Pred vrati je namreč naslednik s hibridnim motorjem. Kot je predvideno v industrijskem načrtu Cor Tauri, bo Lamborghini do konca leta 2024 popolnoma elektrificiran. Naslednika Aventadorja naj bi poganjal hibridni motor V12 z majhno pomočjo diskretnega električnega motorja. Kot poseben poklon modelu, ki se po desetih letih poslavlja, Lamborghini predstavlja omejeno serijo 600 primerkov Aventadorja: 350 v izvedbi Coupé in 250 Roadsterjev.

Kratica LP 780-4 Ultimae ima naslednji pomen: LP pomeni (Longitudinale Posteriore)”Vzdolžni zadnji del”, 780 so konji 6,5-litrskega dvanajstvaljnika; 40 KM več kot Aventador S, 10 več kot enak motor v SVJ. Zmogljivost Lamborghinija Aventador LP 780-4 Ultimae v različici Coupé je na absolutni ravni: pospešek od 0 do 100 km/h v 2,8 sekunde, od 0 do 200 km/h v 8,7 sekunde, največja hitrost preseže 355 km/h. Največji navor je 720 Nm pri največ 6750 vrt / min. V kombinaciji z motorjem je 7-stopenjski samodejni menjalnik ISR (Independent Shifting Rod), ki po navedbah proizvajalca zagotavlja prestavljanje v samo 50 milisekundah. Štirikolesni pogon je stalen.

Podvozje Lamborghinija Aventador LP 780-4 Ultimae je iz ogljikovih vlaken in poleg zagotavljanja torzijske togosti omogoča zmanjšanje teže avtomobila na 1.550 kg (različica Coupé tehta 25 kg manj kot Aventador S). Obstaja tudi štirikolesni krmilni sistem za boljšo okretnost pri nizkih in srednjih hitrostih ter stabilnost pri visokih hitrostih. Po tradiciji je mogoče “značaj” avtomobila upravljati z nastavitvijo izbirnika pogona, ki prilagaja vzmetenje, motor, menjalnik in pogon na vsa kolesa. Na voljo so štirje načini vožnje: Strada, Sport, Corsa in Ego.

Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae je na voljo v seriji odtenkov, ki opozarja na podrobnosti, ki izhajajo iz prvotnega dizajna Aventadorja, navdihnjenega s svetom aeronavtike. V Lamborghinijevem studiu Ad Personam je na voljo 18 standardnih barv z več kot 300 odtenki. Aventador LP 780-4 Ultimae Coupé je predstavljen v dvobarvnem, sivo-sivem odtenku, s črtami in detajli, kot so profil razdelilnika in sprednja rebra v matirani rdeči Mimir in podrobnosti iz ogljikovih vlaken. Dva tona zunanjosti, Grigio Acheso in Grigio Teca. Notranjost je iz črnega usnja in osnovnih materialov iz alkantare s šivi v sivi barvi, ki dopolnjujejo zunanjost, z vstavki “Y” na sedeži v Alcantari.