Z več kot tremi milijoni prodanih primerkov v Evropi velja za referenčni model tega segmenta. Od leta 2007 so prodali več kot tri milijone primerkov. Qashqai je nastal na novi, večji konstrukcijski osnovi zveze CMF-C in ohranil vse osnovne značilnosti modela. Dopolnjuje jih s svežo obliko, bogato opremo in učinkovitimi pogonskimi sklopi. Novost je elektrificirani e-POWER. Oblikovanje je bilo enako kot pri predhodnih dveh generacijah v domeni ekipe Nissan Design Europe, ki ima sedež v središču Londona (Velika Britanija), za inženiring pa so poskrbeli v Nissanovem evropskem tehničnem centru v Cranfieldu v britanski grofiji Bedfordshire.

Postavnejši, s poudarjenima ramenskima linijama in 20-palčnimi brušenimi litimi platišči, ki so za Qashqai na voljo prvič, se predstavlja z večjo kromasto Nissanovo masko V-Motion obrobljeno s tanko črto iz satiniranega kroma. Na obeh straneh sta tanka žarometa z naprednimi matričnimi LED diodami in svetlobnim pečatom dnevnih luči v obliki bumeranga. Medosna razdalja večja za 20 milimetrov, skupna dolžina za 35 milimetrov in višina (+ 25 mm) in širina (+ 32 mm), po uradnih informacijah jamčita odločno držo na cesti.

Novi Qashqai ponuja enajst karoserijskih barv v petih dvobarvnih kombinacijah, skupno16 možnosti. Napredna multimedijska naprava omogoča nabor povezljivih storitev od pametnih telefonov, brezžičnega omrežja Wi-Fi za do sedem naprav znotraj avtomobila in posebno aplikacijo NissanConnect Services za upravljanje in nadzor avtomobila.

Večji, 9-palčni zaslon z boljšo ločljivostjo NissanConnect vodi do navigacije, zabavnih funkcij in nastavitev avtomobila, in je združljiv tako z aplikacijo Android Auto® kot tudi z Apple CarPlay®, uveden pa je tudi brezžični Apple CarPlay®. Nov povsem elektronski več funkcijski zaslon TFT velike ločljivosti z diagonalo 31,24 cm (12,3 palca) ponuja niz prilagodljivih postavitev za prikaz navigacije, zabavnih funkcij, obvestil o prometu ali delovanju avtomobila, ki se jih izbira z novim gumbom na dotik na volanu. Nov je tudi inovativni projekcijski 10,8-palčni zaslon s ključnimi navigacijskimi podatki, sistemi za pomoč pri vožnji in cestnimi informacijami so projiciranimi na vetrobransko steklo v višini voznikovih oči.

Prostoročno električno odpiranje in zapiranje vrat olajša dostop do prtljažnika s skupno prostornino za več kot 50 litrov večjo kot prej, tudi na račun za 20 mm nižjega dna, kot posledico izboljšane vgradnje zadnje preme. Nissan Qashqai bo v Evropi naprodaj z bencinskim motorjem 1,3 DiG-T kot blagi hibrid 138 KM/156 KM in prvikrat v Evropi tudi električni e-POWER, s tehnologijami električnega Nissan LEAF. Z dvokolesnim in štirikolesnim pogonom, ročnim 6-stopenjskim ali novim brezstopenjskim menjalnikom Xtronic, ter elektromotornim pogonom sistema e-POWER, želi ponuditi raznoliko izbiro čim širšemu krogu kupcev.