Na Caravan Salonu v Düsseldorfu (od 24. avgusta do 2. septembra) bo znamka Volkswgen Gospodarska vozila predstavila model Grand California. Gre za povsem na novo razviti avtodom nastal na osnovi najsodobnejšega Crafterja. Z modelom Grand California bo Volkswagen v svoj program avtodomov vključil tudi šestmetrski model s kopalniško nišo. Za Grand Californio bo vzporedno z velikim spalnim delom v zadku mogoče naročiti tudi nadstropno ležišče za otroke.

V serijski opremi so kuhinja in prostorna kopalniška niša (840 x 800 mm) ter zunanja luč nad drsnimi vrati, serijski priključek za zunanjo prho (z nastavljivo temperaturo vode) na zadnjem delu vozila. Električno pomična stopnica ob drsnih vratih omogoča lažje vstopanje in izstopanje. Dvodelni komarnik v drsnih vratih je ravno tako vključen v serijsko opremo.Inovacija v ponudbi opreme je opcijsko upravljanje zvočnikov v bivalnem delu prek Bluetootha. Tako je mogoče neodvisno od infotainment sistema glasbo poslušati s pametnega telefona, tablice ali prenosnika.

Grand California je opremljena z vrtljivima sprednjima sedežema, v bivalnem delu pa ima dvosedežno klop s pritrdišči ISOFIX in TopTether na zadnji sedežni klopi, ki omogočajo varno namestitev otroških sedežev. Za veliko jedilno mizo je dovolj prostora za štiri osebe. Oprema kuhinje vključuje izvlečni 70-litrski hladilnik z zamrzovalnim predalom (dosegljiv tudi od zunaj skozi drsna vrata), plinski štedilnik z dvema gorilnikoma, pomivalno korito ter različne izvlečne in poklopne predale.

Grand California ima 110-litrski rezervoar za svežo vodo. Zaman boste iskali stikalo za luč – serijska osvetlitev se namreč avtomatsko vključi prek javljalnika gibanja. Dodatno so na voljo še: poleg dvojne postelje tudi nadstropno ležišče, nad katerim je integrirano panoramsko strešno okno, dodatna stropna klimatska naprava v zadku, markiza, nosilec za kolesa za na zadek ter miza in stoli za kampiranje (pospravljeni v krilnih vratih). Serijsko plinsko ogrevanje je opcijsko mogoče razširiti na kombinirani ogrevalni sistem (plin/dizel). V ponudbo bodo vključeni tudi strešni solarni sistem ter satelitska antena (za TV-sprejem) in LTE-dostopna točka za WiFi (usmerjevalnik).

Poleg tega bodo za Grand Californio na voljo asistenčni, komfortni in infotain­ment sistemi, ki so sicer v ponudbi za model Crafter. Avtodomi, kot je Grand California, potujejo po vsem svetu. Zato so pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila za novi model v ponudbo vključili tudi štiri­kolesni pogon (4MOTION). Nova visoka streha bivalnika ima aerodinamično zasnovo, ki naj bi prispevala k temu, da bi bilo čim manj negativnih vplivov na porabo. Novi avtodom bodo začeli prodajati spomladi 2019.