C40 Recharge je prvi popolnoma električni križanec švedskega avtomobilskega proizvajalca Volvo, z notranjostjo brez usnja in vgrajenimi storitvami Google. Ima veliko skupnega z električno različico XC40. Že na prvi pogled je jasno, da stavi na napreden dizajn v slogu trenutno zelo modernih kupejevskih SUV-jev in po uradnih zagotovilih na zmogljivo baterijo in električni pogon.

Volvo C40 P8 Recharge Plus AWD, zasnovan v modernem oblikovalskem jeziku, ki se odlikuje po elegantnih linijah in ostrih zunanjih robovih. Sprednji del je poudarja nova »električna« maska Volvo, v barvi karoserije, dopolnjujejo pa jo svetilne enote z LED-matrično tehnologijo. Pogled od zunaj se ustavi na kratkem in elegantno zaključenem zadku, ki želi nakazati športni značaj sicer visokega kupeja, z navpično zasnovo zadnjih luči LED, ki poudarjajo elegantno linijo strehe. Pogled nazaj iz notranjosti pa plačuje davek v obliki omejene vidljivosti, zato voznik mora pri vzvratni vožnji računati na 360-stopinjsko kamero.

Prtljažnik s prostornino 413 litrov je dovolj velik za osnovne potrebe povprečne družine, vendar je zaradi oblike težko naložiti velike predmete, ne da bi podrli zadnjo klop in pri tem dobili uporabnejši prostor 1205 litrov. Pod dnom prtljažnika je manjši prostor namenjen kablom. V primerjavi s konkurenčnimi vozili v tem razredu se zdi prostor za prtljago nekoliko manjši. To je dovolj prostora za vsakodnevne potrebe, vendar morda nekoliko omejuje uporabo avtomobila za daljša potovanja ali izlete aktivno zahtevnih družin.

Notranjost je svetla in prostorna, dosledno zasnovana. Voznik in potniki bodo opazili kakovostne materiale, natančno izdelane detajle in dobro zasnovo notranjosti. Sedeži, še posebno prednja, so ergonomsko oblikovani, kakovostno oblazinjeni in nudijo veliko udobja. Zadnja klop ima sicer formalno dovolj prostora za tri odrasle osebe, praktično pa udobno samo za dva, zlasti na daljši vožnji, kar ni nič posebnega, podobno kot pri ostalih, ne samo v tem razredu. Najboljši položaj, z nastavitvami, oprijemom in pregovornim udobjem te znamke, nudi voznikov sedež, sledi mu sovoznikov na desni strani.

Materiali, ki se uporabljajo v notranjosti so sicer reciklirani toda kakovostni in se lepo ujemajo s celotnim notranjim okoljem. Oblikovni poudarek je na minimalizmu, zato je osrednji 9-palčni zaslon zasnovan v formatu tablice z intuitivnim vmesnikom in digitalno instrumentno ploščo pred voznikom s prilagodljivim prikazom informacij. Vgrajeni Sensus infotainment sistem je enostaven za uporabo in ima dobre funkcije povezljivosti, kot so Apple CarPlay, Android Auto in Bluetooth. Sistem je priročen in pregleden, saj se ga lahko upravlja tudi z glasovnimi ukazi ali prek zaslona na dotik. Omogoča tudi neposredno povezavo z Googlom. Sodeč po prostoru na zaslonu bi lahko vključil še kakšno funkcijo.

Volvo je znan po svojih visokih varnostnih standardih in C40 P8 Recharge ni nobena izjema. Vozilo je opremljeno z veliko naprednimi varnostnimi funkcijami, vključno z opozorilom na prečni promet, nadzorom mrtvih kotov, sistemom za ohranjanje smeri vožnje, aktivnim tempomatom in kamerami za vzvratno vožnjo. Poleg tega ima vozilo tudi visoke ocene EuroNCAP za varnost. Torej, veliko varnostnih funkcij, z zaznavanjem pešcev in kolesarjev, nadzorom nad hitrostjo, sistem za preprečevanje naleta, nadzor nad mrtvim kotom in še več. Poleg tega je avtomobil opremljen z najnovejšo tehnologijo, ki zagotavlja najvišjo stopnjo varnosti za voznika in potnike.

Volvo C40 P8 Recharge Plus AWD poganjata dva sihnrona električna motorja s 150 kW na vsaki osi in sistemsko močjo 300 kW ali 408 KM ter največjim navorom 660 Nm, kar mu omogoča izjemen pospešek od 0 do 100 km/h – samo 4,7 sekunde. Primerljiv že s pravimi športnimi avtomobili. Če voznik pohodi stopalko do kraja, bo sopotnico na desni strani, ki ne bo pričakovala, dobesedno zalepilo na naslon sedeža in njena reakcija bo zelo zgovorna. Vsekakor izjemen pospešek za električno vozilo. Pri popolnoma električnem Volvo Recharge ni menjave prestav . Tehnologija Shift-by-Wire omogoča enostavno izbiro med tremi položaji prestavne ročice za vzvratno vožnjo, prosti tek ter vožnjo naprej. Način za parkiranje priročno vključi s tipko za prestavno ročico.Najvišja hitrost avtomobila je elektronsko omejena na 180 km/h. Vožnja je udobna in stabilna, zahvaljujoč natančni krmilni enoti in dobro uravnoteženim vzmetenjem, mogoče malenkost premehkim, če bi voznik želel še kaj več, zlasti v hitrih ovinkih. K zanesljivi legi na cesti in stabilnemu oprijemu s podlago, ki ni nujno asfalt, prispeva svoje še štirikolesni pogon AWD. Omeniti velja izjemno dober sistem zaviranja, ki omogoča hitro ustavljanje v primeru nevarnosti.

Kar zadeva porabo energije, Volvo C40 P8 Recharge porabi povprečno 20 kWh/100 km, kar je zelo nizka poraba za vozilo te velikosti in zmogljivosti. Ob upoštevanju polne baterije z 78 kWh in povprečne porabe energije lahko avtomobil prevozi približno 390 km. V hladnejših dneh in v povprečju hitri vožnji, k čemur te Volvo C40 tudi spodbuja, pa je ob polni bateriji pred voznikom doseg le 270 kilometrov, s povprečjem najmanj 27kWh/100 km. To pa zahteva že zahtevnejše načrtovanje daljših poti, zlasti v tujini. Predvideni stroški polnjenja so uradno 54/mesec, ob letnem številu prevoženih kilometrov 20.000 km.

Za polnjenje baterije je mogoče uporabiti standardno domačo 220-voltno vtičnico, s katero se baterija napolni v približno 40 urah, kar je seveda izguba časa. Hitro polnjenje z uporabo hitrih polnilnic DC ali hitrejših 150 kW lahko baterijo napolni od 10 do 80% v samo 40 minutah. Poleg tega ima avtomobil tudi možnost regenerativnega polnjenja z zaviranjem in uporabo sistema en pedal, ki omogoča dodatno polnjenje baterije med vožnjo oziroma popolno rekuperacijo. Sistem (one-pedal) oziroma upravljanje z enim pedalom se izkaže kot zelo praktično v mestni vožnji, saj voznik pospešuje in s popuščanjem hitro zmanjšuje, do ustavljanja samo z eno stopalko.

Med nekaterimi manj všečnimmi značilnostmi Volva C40 P8 Recharge Plus AWD omenimo visoko ceno, ki mu omejuje dostop do širšega kroga kupcev, preskromen prtljažnik za načrtovanje daljših družinskih štiričlanskih počitnic. Teža vozila okoli 2,2 tone lahko vpliva na agilnost in okretnost avtomobila. Nekatere, nevajene električnih vozil, zmpomanjkanje zvoka motorja. Omenimo še zmogljivost polnjenja. Čeprav lahko avto napolnimo na hitrih polnilnicah, pa morda ne bo tako hitro napolnjen, kot bi si želeli, če bomo morali polniti baterijo na običajnih vtičnicah.

Kljub omenjenim negativnim značilnostim pa ima Volvo C40 P8 Recharge Plus AWD še vedno veliko pozitivnih lastnosti, ki jih je vredno upoštevati, ko se nekdo odloča za nakup električnega avtomobila. Testni Volvo C40 je ne glede na visoko ceno in pogosto polnjenje pustil izjemen vtis.(T+F:BL)

TEHNIČNI PODATKI: VOLVO C40 P8 Recharge Plus AWD:

MOTOR: sinhroni električni spredaj, največja moč: 150  kW (204  KM), največji navor: 330  Nm, sinhroni električni motor zadaj, največja moč: 150  kW (204  KM), največji navor: 330  Nm, skupna moč: 300 kW (408 KM), največji skupni navor 660 Nm, litij-ionski akumulatorski sklop (neto) zmogljivosti 75 kWh, polnilnik: 11 kW (AC) in 150 kW (DC); POGON: štirikolesni, MENJALNIK: 1-stopenjski reduktorski menjalnik. Največja hitrost 180 km/h, pospešek od 0 do 100  km/h: 4,7 s, normna poraba električne energije: 20,7 kWh/100 km, normni povprečni doseg: 420 km, poraba na testu: 27,4 kWh/100 km, povprečni doseg na testu: 270 km. Vstopna cena: 59.874 eur.Cena akcijskega modela C40 P8 Recharge Plus AWD 64.219,00 EUR

MERE: dolžina: 4,431 mm, širina: 1,85 mm, višina: 1,582 mm, medosna razdalja: 2,702 mm, masa praznega vozila: 2.185  kg, dovoljena skupna masa: 2.620  kg, prtljažnik: od 413 l do 1205 l.