toyota-prius_0311

 

Nova Toyota Prius četrte generacije, ki je daljnega leta 1997 sprožila fenomen hibridnih vozil je že na prvi pogled popolnoma nova, zapriseženo »zelena« in tehnološko naprednejša s posebnim poudarkom na porabi goriva in nižjih emisijah ter ne nazadnje na boljših voznih lastnostih in udobju. Estetski vidik, sicer odvisen od individualnih kriterijev, poudarjajo dolge ostre linije, nižji lok strehe, prav tako nižji pokrov motorja, ožji LED žarometi povezani skupaj z meglenkami in zračnimi režami ter izrazitejši zadek z značilno neprekinjeno linijo rdečih zadnjih luči LED. Novo zasnovo Toyote Prius, v celoti daljše za 6 centimetrov in nižje za 2 centimetra omogoča prav tako nova platforma TNGA, ki tudi z optimalnim pretokom zraka pod vozilom jamči odlično aerodinamiko.

 

toyota-prius_0312

 

Največjo pozornost v notranjosti pritegne armaturna plošča z večino instrumentov koncentriranih na osrednjem delu. Digitalno instrumentno ploščo poudarja 7-palčni zaslon z multimedijskim sistemom in upravljanjem klimatske naprave ter kratka ročica toyotinega elektronsko nadziranega neskončnostopenjskega samodejnega menjalnika pod njim. Pomika se enostavno: naprej ali nazaj, ob njej je gumb P za postanek na mestu in gumbi za izbiro načina vožnje: Eco, Normal, Power in EV za vožnjo samo z elektriko. Prevozi se lahko le nekaj kilometrov. Nad 55 km/h se samodejno izključi. Na sredini med prednjima sedežema je praktičen, odprt predal, kjer je moč brezžično napolniti pametni telefon, če je predviden.

 

toyota-prius_0325

 

Potniški prostor ustvarja prijeten, moderen videz, z izbranimi, kvalitetnimi materiali na vidnejših delih, vključno sedežih. Na manj vidnih, zlasti v spodnjem delu zmoti nekaj plastičnih materialov preveč cenenih za avto, ki stane najmanj 27.750 evrov. Tudi stropne luči niso na tej kakovostni ravni. Predal pred sopotnikom je neosvetljen. Nad udobjem se ne gre pritoževati, nasprotno, voznikov sedež s številnimi nastavitvami, se lepo oprime voznikovega telesa. Na zadnji klopi je teoretično prostor za tri, vendar je udobje odmerjeno le dvema, če nista višja od 1,80 m, da se z glavo ne dotikata strehe. Več prostora je za kolena. Dostop do prtljažnika je enostaven. Od tal do spodnjega roba je 69 cm. S prostornino 502 l je večji za skoraj 60 l.

 

toyota-prius_0317

 

 

Toyota Prius je novo platformo bolj toga za 60%. Vse mehanske komponente so nove, tudi zadnja prema, za večjo učinkovitost in stabilnost vozila na cesti. Z natančnimi spremembami na motorju so dvignili toplotni izkoristek nad 40 %, kar je največ med vsemi bencinskimi motorji. Sestavni deli hibridnega sistema so kompaktnejši. Znižali so tudi težišče avtomobila. Nova nikelj-metal-hidridna hibridna baterija je manjša, njena obstojnost ter polnilne lastnosti pa so znatno izboljšane. Hibridni pogon predstavljata še vedno bencinski motor 1,8 VVT-i, 1797 ccm, 72 kW /98 KM in manjši elektromotor 53 kW/72KM. Od 0 do 100 km/h pospeši v 10,6 s in doseže 180 km/h. Poraba goriva je lahko rekordno nizka, celo 3 l/100 km, če je komu to glavni cilj in se mu v življenju nikamor ne mudi. V načinu vožnje Power, ko postane Prius glasnejši, pa lahko tudi dobrih 8 l/100 km. Povprečje je največkrat slabih 5 l/100 km, kot pri najboljših dizlih.Toyota Prius je najnaprednejši hibrid te znamke in zahteva voznika z drugačnimi pogledi na vožnjo od običajnih, ki bo vsakodnevno pretežno izkoriščal vse ostale načine vožnje in samo občasno Power.