Audi je na tiskovni konferenci v okviru velike nagrade Belgije v Spa-Francorchampsu uradno oznanil vstop v ta kraljevski razred motošporta. Na dogodku sta na vprašanja odgovarjala Markus Duesmann, predsednik uprave družbe AUDI AG, in Oliver Hoffmann, direktor tehničnega razvoja, v prisotnosti izvršnega direktorja Formule 1 Stefana Domenicalija in predsednika Mednarodne avtomobilistične zveze FIA Mohammeda ben Sulayema.

Od leta 2026 naprej bo Audi s posebej v ta namen razvitim pogonskim sklopom nastopil na svetovnem prvenstvu v formuli 1 zveze FIA. Po uradnih informacijah bo projekt domoval na lokaciji Audi Sporta v Neuburgu na Donavi pri Ingolstadtu. S tem bo prvič po več kot desetletju pogonski sklop formule 1 spet izdelan v Nemčiji. Odločilnega pomena za vstop v Formulo 1 je tudi visoka priljubljenost na ključnih trgih in pri mladih ciljnih skupinah.

Svetovno najbolj priljubljena tekmovalna serija postaja bolj trajnostna in stroškovno učinkovita, kar je bilo tudi odločilnega pomena, pravijo pri Audiju.  Novi tehnični pravilnik, ki bo veljal od leta 2026, stavi na večjo elektrifikacijo in trajnostno gorivo. Poleg že obstoječih omejitev stroškov za ekipe bo z letom 2023 v pravilnik uvedena tudi omejitev stroškov za proizvajalce pogonskih sklopov. Poleg tega si je formula 1 zadala ambiciozni cilj, da bo kot tekmovalna serija do leta 2030 dosegla ničelno bilanco emisij CO2.

Razvoj pogonskega sklopa za kraljevski razred motošporta od sezone 2026 naprej temelji na hibridnem pogonskem agregatu, ki ga bodo razvili na lokaciji Audi Sporta v Neuburgu na Donavi pod vodstvom Adama Bakerja. Pogonski agragat sestavljajo elektromotor, baterija, krmilna elektronika in motor z notranjim zgorevanjem, delež električne moči v primerjavi z današnjimi pogonskimi agregati v formuli 1 močno povečal.

Električni pogon bo takrat imel skorajda takšno moč kot motor z notranjim zgorevanjem, ki doseže pribl. 400 kW (544 KM). Visokoučinkovite 1,6-litrske turbomotorje bo poganjalo trajnostno sintetično gorivo – kar je tudi predpogoj za Audijev vstop v serijo. Audi bo svojo odločitev, katera ekipa bo nastopila leta 2026, sporočil do konca leta.