Renault je z novo karavano vozil  pripeljal k nam na ogled kar tri novosti. Expres Van se predstavlja kot praktičen in učinkovit dostavnik namenjen podjetjem, ki jim je na prvem mestu pomembno razmerje med ceno in uporabno vrednostjo. Izdelujejo ga v Renaultovi tovarni v Tangerju.

Novi Express Van stavi na 4 ključne značilnosti! Notranje udobje s skupno skoraj 48 litrov prostornine. Široka drsna bočna vrata (716 mm) omogočajo enostavno nakladanje. Ob tem ponuja največjo dolžino tovornega prostora za pregradno steno (1,91 m) in po mnenju Renaulta tudi največjo prostornino na trgu (do 3,7 m³). Indukcijski polnilnik, do tri vtičnice USB in štiri električne vtičnice 12 V ter multimedijska naprava EASY LINK z 20-centimetrskim (8”) zaslonom z zrcaljenjem pametnega telefona in navigacijo, so namenjeni večji povezljivosti.

Za večjo varnost je zadolžena kamera s sistemom pomoči za preglednost za vozilom (Rear View Assist), sistemi za izboljšanje preglednosti nad mrtvimi koti in sistemom za nadzor nad nihanjem prikolice (Trailer Stability Assist) za bolj varno lego na cesti. Novi Express Van prihaja na slovenski trg z dizelskima motorjema 1,5 Blue dCi 75 in Blue dCi 95, ki jamčita omejeno porabo goriva. Motorja imata 55 kW in 220 Nm oziroma 70 kW in 240 Nm) v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Renault z novim Kangoojem Van pa računa predvsem na upravljavce velikih voznih parkov, zahtevnejše obrtnike in trgovce, ki želijo vozilo po meri, opremljeno z najnovejšo tehnologijo in inovacijami v službi poklicnih uporabnikov. Novi Kangoo Van je na voljo v dveh dolžinah. Izdelujejo ga v Renaultovi tovarni Maubeuge v Franciji. V Sloveniji pa ga pričakujemo v letu 2022.

Novi Kangoo Van izpostavlja zlasti enostavno nakladanje zlasti na račun praktičnega sistema »Sezam, odpri se«. Z odprtino desnih bočnih vrat, ki omogoča odstranitev srednjega  stebrička ponuja s 1.446 mm največjo širino za nakladanje v tem segmentu. Ob tem ponuja tudi praktični sistem »Easy Inside Rack« s prtljažnikom pod stropom za enostaven prevoz dolgih predmetov in do 3,9 m³ uporabne prostornine za tovor. Moderno urejena notranjost s 60 litri priročnih in uporabnih odlagalnih mest, z dvema ali tremi sedeži spredaj, dvanajst novih pomagal za bolj sproščeno vožnjo, aktiven sistem pomoči pri zaviranju v sili, izboljšana preglednost v mrtvih kotih, stalen pregled območja za vozilom itn. Največja dovoljena obremenitev znaša od 600 do 800 kg (slednja ob naročilu povečane nosilnosti), pri dolgih različicah pa doseže skoraj eno tono. Omogoča vleko prikolice do 1.500 kg. Vgrajeno ima novo multimedijsko napravo Renault EASY LINK in zaslon z diagonalo 20 cm (8”).

Novi Kangoo Van E-Tech Electric je napovedan v prvi polovici leta 2022. Kot vodilni električni dostavnik v Evropi, vse od uvedbe na trg leta 2011, z več kot 58.000 prodanimi Kangooji Z.E., želi utrditi vodilni položaj na trgu električnih dostavnikov. Novi Kangoo Van E-TECH Electric poganja elektromotor z močjo 75 kW in 245 Nm takoj razpoložljivega navora. Ponuja šest načinov vožnje. Način Eco (55 kW) zagotavlja optimalen doseg, način Normal (75 kW) pa boljše zmogljivosti in večjo končno hitrost. Novi Kangoo Van E-TECH Electric bo na voljo z običajno in podaljšano karoserijo, vgrajen pa ima litij-ionski akumulator zmogljivosti 44 kWh, ki zagotavlja okrog 265 km dosega glede na cikel WLTP, način vožnje, topografijo cest in zunanjo temperaturo.

 

Renault je predstavil tudi popolnoma prenovljeno ponudbo modela Trafic za prevoz oseb z dvema različicama za raznolike potrebe. Novi Renault Trafic je na voljo kot Combi za prevoz več oseb ali SpaceClass za prevoz pomembnih (VIP) strank. Bogatejši in bolj izpopolnjen kot kdajkoli, z oblikovno osveženim zunanjim in notranjim videzom, razširjeni ponudbi motorjev in z več varnosti bo v različicah Combi in SpaceClass na voljo od poletja 2021 naprej.

Omeniti velja zlasti največjo višino stropa nad sedali v tem segmentu (935 mm). V prostoru je za do 86 litrov odlagalnih mest, ki so po novem tudi bolje razporejena. Novi Trafic Combi in novi SpaceClass sta na voljo v dveh dolžinah, kar omogoča prevoz do devetih oseb, prtljažnik pa ima lahko do 1,8 m3 prostornine.

Novi Renault Trafic ima v obeh različicah Combi in SpaceClass več tehnološke opreme z novim 20-centimetrskim (8”) zaslonom na dotik in indukcijskim polnilnikom za pametne telefone. Povezljivost je posodobljena zahvaljujoč vgradnji najnovejše multimedijske naprave Renault EASY LINK z navigacijo, ki je združljiva z aplikacijama Android Auto in Apple CarPlay. Na začetku ponudbe je novi motor Blue dCi 110 kombiniran s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Naslednji je novi motor Blue dCi 150, ki je pridobil 5 KM, in je kombiniran bodisi s šeststopenjskim ročnim ali šeststopenjskim samodejnim menjalnikom EDC. Na vrhu ponudbe je motor Blue dCi 170 s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom EDC, ki pa v Sloveniji ni na voljo.