Volvo Cars je na nekaterih trgih že začel sprejemati naročila za novi XC40 Recharge P8 AWD, prvi povsem električni avtomobil te švedske znamke, zasnovan na uspešnem XC40. Proizvodnja in prve dobave vozila XC40 Recharge P8 naj bi se začele v drugi polovici leta. Oznaka Recharge podjetja Volvo Cars označuje vsa vozila Volvo s povsem električnim in priključnim hibridnim pogonskim sklopom.

XC40 Recharge P8 je zasnovan na kompaktni modularni arhitekturi (Compact Modular Architecture, CMA), napredni platformi za vozila, ki jo je sooblikovalo podjetje Geely Group. Po uradnih podatkih XC40 Recharge P8 s štirikolesnim pogonom omogoča doseg več kot 400 km (WLTP) z enim polnjenjem in 408 konjskih moči. Baterija se s sistemom hitrega polnjenja napolni do 80 odstotkov svoje zmogljivosti v 40 minutah.

 

Baterija je zaščitena z varnostno kletko, ki je vgrajena na sredino karoserije avtomobila. Namestitev na dnu znižuje tudi težišče vozila, kar zagotavlja boljšo zaščito pred prevračanjem. Notranjost vozila omogoča veliko prostora za shranjevanje, tako v vratih, pod sedeži kot v prtljažniku. Ker vozilo nima klasičnega motorja je več prostora za shranjevanje kot v običajnem XC40, predvsem na račun praznega prostora pod sprednjim pokrovom.

Volvo načrtuje do leta 2025 s povsem električnimi avtomobili doseči 50 odstotkov svetovne prodaje, preostanek pa s hibridnimi vozili. Volvo Cars je v letu 2019 prodal skoraj 46.000 priključnih hibridnih avtomobilov, kar je 23 odstotkov več kot v letu 2018 in več kot dvakrat več kot v letu 2017. V zadnjem četrtletju leta 2019 so priključni hibridni avtomobili predstavljali več kot 20 odstotkov vseh vozil Volvo, prodanih v Evropi./BL/VOLVO/