Švedski proizvajalec superavtomobilov Koenigsegg je ponovno na naslovnicah medijev zaradi svojih hitrostnih rekordov. Najnovejši dosežek pripada modelu Koenigsegg Jesko Absolut, ki je postavil nov mejnik. Ta hiperavtomobil je pospešil od 0 do 400 km/h in se nato ustavil nazaj na 0 v samo 27,83 sekunde, s čimer je izboljšal prejšnji rekord 28,81 sekunde, ki ga je leta 2023 postavil model Regera. Testni voznik Markus Lundh je z Jeskom Absolutom postavil tudi rekord v pospešku od 0 do 400 km/h: 18,82 sekunde in 0-400-0 km/h: 27,83 sekunde.

Avtomobil, uporabljen za postavljanje novih rekordov, je standardni Koenigsegg Jesko Absolut, ki ga poganja gorivo E85 (85 % etanola in 15 % bencina) in je opremljen s standardnimi pnevmatikami Michelin Pilot Sport Cup2 R. Edina sprememba na vozilu je bila dodana varnostna kletka za voznika in voznikov sedež iz modela One:1. Meritve so bile opravljene z opremo Racelogic in potrjene na sedežu Racelogic v Združenem kraljestvu.

Koenigsegg Jesko Absolut je zasnovan za maksimalno hitrost in minimalen aerodinamični upor, kar dokazuje koeficient zračnega upora (Cd) 0,278. Za dosego te vrednosti ima karoserija manjšo čelno površino, omejeno in ciljno prezračevanje za izpust zraka pod visokim pritiskom ter brez aktivne aerodinamike. Hiperavtomobil poganja 5-litrski twin-turbo V8 motor, ki z gorivom E85 doseže 1.625 KM in 1.500 Nm navora. Motor je povezan z zadnjimi kolesi preko devetstopenjskega menjalnika Light Speed Transmission (LST), ki uporablja sedem sklopk.