Napovedana je nova generacija Octavie s terenskimi videzom, ki nadaljuje zgodbo o uspehu modelov Scout. Uspešna zgodba izvedbe Combi, ki jo poudarjajo robustne aplikacije, terenski aduti, povišan odmik od tal in štirikolesni pogon, se je začela pisati leta 2007 in se kot kaže nadaljuje s četrto generacijo Škodine prodajne uspešnice. Trendovski karavan z robustnimi elementi in 15 milimetrov večjim odmikom od tal. Poleg privlačnega dizajna izpostavlja še več prostora od predhodnika in je opcijsko prvič na voljo tudi s sprednjim pogonom.

Nova Škoda Octavia Scout bo samo v izvedbi karavan. S serijskim paketom opreme za slabše terene, ki vključuje ščitnik za podvozje in za 15 milimetrov večji odmik od tal, je optimalno pripravljena tudi za vožnjo izven urejenih cest. Poleg tega je Škoda Octavia Scout uporabna tudi kot vlečno vozilo za prevoz počitniških prikolic, konj ali čolnov, saj v kombinaciji z 2,0-litrskim motorjem TDI z močjo 147 kW (200 KM) lahko vleče celo prikolice z zavorami z maso do 2.000 kg.

Tudi Octavia Scout, tako kot ostale različice nove generacije, z dolžino 4.703 milimetrov in širino 1.829 milimetrov za 16 milimetrov daljša in 15 milimetrov širša, ponuja še več prostora kot predhodni model. Doslej največja prostornina prtljažnika v tej kategoriji se je povečala za 30 litrov in sedaj znaša 640 litrov. Za izvedbo Scout si bo mogoče prvič omisliti inovativne celostne matrične LED-žaromete, ki so na voljo za Octavio in omogočajo stalno vključene dolge luči.

Octavia Scout se bo premierno predstavila z novim motorjem 2.0 TDI generacije EVO z močjo 147 kW (200 KM) in navorom 400 Nm. Gre za najmočnejši dizelski motor v zgodovini modelske serije. Škoda poleg štirikolesnega pogona prav tako prvič ponuja tudi sprednji pogon. Na voljo sta še motorja 2.0 TDI s 85 kW (115 KM) in 1.5 TSI s 110 kW (150 KM) – oba s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom – ali različica e-TEC motorja 1.5 TSI s 7-stopenjskim menjalnikom DSG in blago hibridno tehnologijo. Oba najzmogljivejša motorja 2.0 TSI s 140 kW (190 KM) in 2.0 TDI s 147 kW (200 KM) ter motor 2.0 TDI s 110 kW (150 KM) so vedno opremljeni s štirikolesnim pogonom in 7-stopenjskim me¬nja¬lnikom DSG.

Značilni elementi različice Scout predstavljajo specifična sprednji in zadnji odbijač, opremljena s ščitnikom podvozja v videzu aluminija, dodatne plastične obloge v črni barvi na kolesnih ohišjih, stranski pragovi ter spodnji deli vrat ščitijo, ki tudi ščitijo karoserijo Octavie Scout.V serijski opremi so tudi srebrna 18-palčna aluminijasta platišča Braga ali opcijska 19-palčna aluminijasta platišča Manaslu. Omeniti velja še prednji in zadnji difuzor, strešne letve ter okenski okvirji so ravno tako v srebrni barvi, Te se ujemajo z ohišji električno nastavljivih, poklopnih in ogrevanih zunanjih ogledal s funkcijo samodejnega zasenčenja. Del serijske ponudbe za Octavio Scout so LED‑meglenke in napis Scout na sprednjih blatnikih. Nova Octavia Scout se bo svetovni javnosti predstavila v začetku julija in takrat bodo razkrite tudi podrobnejše informacije in druge novosti./BL/ŠKODA/