Land Rover je tik pred koncem tedna v Ljubljani premierno pokazal novega Defenderja, temeljito prenovljenega naslednika legendarnega britanskega terenca, ki globalno že več kot 70 let predstavlja prvo izbiro avanturistov in voditeljev najbolj drznih odprav. Defender se v vseh teh letih in desetletjih ni bistveno spreminjal. Ostajal je zvest osnovnemu konceptu in bogati dediščini klenega terenca, ki ne pozna meja, ustvarjeni na različnih izkušnjah z vseh koncev sveta.

Na teh osnovah je nastala najnovejša in doslej mogoče tudi najbolj radikalno prenovljena generacija, ki vstopa v 21.stoletje z oblikovno všečnim, praktičnim Defenderjem 110. Postaviti želi nove standarde vzdržljivosti in zmogljivosti. Z Defenderjem 110 prihajata tudi izvedenki gospodarskega vozila in trivratne različice Defenderja 90.

Vrhunske zmogljivosti zagotavlja predvsem nova arhitektura D7x z 291 mm odmikom od tal, optimiran pristopni kot (38°) in izstopni kot (40°) ter neodvisno zračno ali vijačno vzmetenje. Nič manj pomembna ni učinkovita pogonska tehnologija z menjalnikom in reduktorjem, zaporo sredinskega diferenciala in aktivna zapora zadnjega diferenciala. Nastavljiv terenski odziv omogoča prilagajanje kateremu koli terenskemu izzivu. Največja globina brodenja je lahko 900 mm. Nov program Wade v sklopu funkcije Terrain Response 2 zagotavlja vozniku vožnjo tudi čez vodo. Defender s štirikolesnim zmogljivim pogonom omogoča vleko do 3.720 kg  s celotnim naborom funkcij za pomoč vozniku, vključno s polavtonomno tehnologijo Advanced Tow Assist.

Največja nosilnost Defenderja je 900 kg in do 300 kg statične strešne obremenitve, kar združuje z novimi stopnjami udobja voznika, s čimer je novi Defender vrhunski terenec za avanture na dolge proge. Oči v Defenderju vidijo skoraj vse. ClearSight Rear View izboljša pregled zadaj, medtem ko t.i. tehnologija nevidnega pokrova motorja ClearSight Ground View prikazuje skriti predel pred prednjimi kolesi. Karoserijski različici 90 in 110, ohranjata značilno silhueto, bočno vpeta zadnja vrata in zložljivi prednji sredinski sedež. Novega Defenderja je že možno naročiti, v prodajnih salonih je napovedan aprila 2020. V Sloveniji bo cena osnovnega modela Defender 110 (diesel, 200 KM, AWD, samodejni menjalnik) približno 68.807 EUR, Defender 90 pa blizu 61.774 EUR. /BL/Land Rover/