Pri zasnovi in izdelavi novih avtomobilov ne sodelujejo samo oblikovalci, inženirji in delavci na proizvodnih linijah. V proizvodni proces so vključeni tudi za marsikoga dokaj neobičajni, manj znani poklici: modelarji, someljeji, krojači in prvi vozniki združeni z robotiko in najsodobnejšo tehnologijo.

 

Seat vozniki

 

Prvi vozniki so običajno strokovnjaki, ki natančno preverijo vozne lastnosti vozil, takoj ko ta zapeljejo s proizvodne linije. Vozila preizkusijo pri različnih hitrostih, na šestih različnih vrstah površin, vključno s tlakovano in neravno podlago. V SEAT-ovi tovarni v Martorellu naredijo tudi 2 milijona kilometrov na leto.

 

Oblikovalci

 

Modelarji v avtomobilski industriji modelarji iz gline oblikujejo vozila v naravni velikosti, pri čemer ta celo tehtajo enako kot pravi avtomobili. Za to potrebujejo 2.500 kg gline, v sam postopek modeliranja pa potrpežljivo vložijo do 10.000 ur dela za en sam model, ki natančno razkrije silhueto vozila.

 

Seat sedlarji

 

 

Avtomobilski krojači mojstrsko ročno sešijejo vzorce avtomobilskih prevlek, pri čemer si vedno prizadevajo najti kombinacijo barv in tkanin oz. usnja, ki optimalno odraža značaj vozila. V enem avtomobilu je na oblazinjenju več kot 30 metrov šivov, kreacije pa se vedno pripravljajo že dve leti vnaprej.

 

Seat sedlarji 01

 

Preizkuševalci sedežev in njihove ekipe za vsak tip sedeža izvesti vrsto preizkusov, ki jim pomagajo najti peno, tkanine, strukturo in šive, ki se bodo prilagodili različnim telesnim konstitucijam in zunanjim pogojem. Pomembno je tudi, da so vzglavniki oblikovani tako, da lahko preprečijo poškodbe vratu.

 

Seat nos

 

Avtomobilski someljeji morajo imeti »nos«, ki jim pomaga doseči pravi “vonj po novem avtomobilu “. Ekipa kemikov vsako leto opravi več kot 400 testiranj, med katerimi izpostavi avtomobil temperaturi 60 stopinj Celzija in preveri, ali so zaznavne neprijetne vonjave. Strokovnjaki morajo pri tem upoštevati nekaj neobičajnih zahtev: ne smejo kaditi ali uporabljati parfuma, saj to lahko vpliva na rezultate testiranj.