Nova SEAT Arona, premierno predstavljena na lanskem salonu v Frankfurtu, je trendovski, prostoren, praktičen in udoben avto za vožnjo od ponedeljka do petka, hkrati pa avanturistično, robustno, športno in učinkovito vozilo za vožnjo ob koncu tedna. Arona izstopa z merami kompaktnega križanca, prostorno notranjostjo, številnimi možnostmi za individualizacijo ter naprednimi tehnologijami na področju varnosti in povezljivosti. Arona je nastala na volkswagnovi modularni prečni platformi A0 Kompaktnih zunanjih mer, z dolžino 4.138 mm, širino 1.780 mm in višino 1.543 mm, ne ponuja le večjega odmika od tal za boljšo terensko vožnjo, temveč tudi prostornejšo notranjost spredaj in zadaj ter enega največjih prtljažnikov v razredu, s prostornino 400-litrov. Prtljažnik se odlikuje po praktičnih rešitvah, med katerimi so na primer štirje kovinski pritrdilni obročki za pritrditev prtljažne mreže in dvojno prtljažno dno. Slednje omogoča, da je prtljažna površina pri podrtih zadnjih sedežih ravna.

Na področju pasivne, aktivne in preventivne varnosti je nova SEAT Arona opremljena s številnimi naprednimi asistenčnimi sistemi, ki so sicer večinoma na voljo v višjih segmentih. Mednje spadajo sistem za nadzor prometa Front Assist, asistenca za speljevanje na klancu Hill Hold Control, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika Tiredness Recognition, senzor za dež in osvetljenost, funkcija samodejnega zaviranja po trku Multi-collision Brake, opozorilo na prečni promet zadaj Rear Cross Traffic Alert, senzor za mrtvi kot, parkirna krmilna asistenca Park Assist, ki pomaga vozniku tako pri bočnem kot tudi pri prečnem parkiranju, ter tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje ACC s funkcijo Stop&Go.

Na področju povezljivosti in udobja so v Aroni sistemi znani iz drugih SEAT-ovih modelov: sistem zaklepanja in zagona brez ključa Kessy, natančno in visokokakovostno kamero za vzvratno vožnjo, vrhunski 8-palčni zaslon na dotik, predal za brezžično polnjenje telefonov z ojačevalnikom GSM-signala in avdiosistem BeatsAudio. Nova SEAT Arona je seveda v celoti povezana, kar med drugim zagotavljajo tehnologije Apple Car Play, Android Auto in MirrorLink ter aplikacija SEAT DriveApp.

Tako kot Leon, Ateca in Ibiza je tudi nova SEAT Arona na voljo v izvedbah Reference, Style, Xcellence in FR. V ponudbi so tri bencinski: 3-valjni 1,0-litrski motor TSI s 70 kW (95 KM), s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, v zmogljivejši različici tega motorja s 85 kW (115 KM) je lahko v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko DSG. Novi 4-valjni 1,5-litrski motor TSI EVO s 110 kW (150 KM) je opremljen z aktivnim izklapljanjem valjev, na voljo le za izvedbo FR, vgrajen pa je s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Privrženci dizelskih motorjev bodo lahko izbrali zanesljivi 1,6-litrski motor TDI s 70 kW (95 KM) in 85 kW (115 KM). Različica s 70 kW (95 KM) je lahko kombinirana s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko DSG, različica s 85 kW (115 KM) pa s 6-stopenjskim menjalnikom. Sredi leta 2018 bo SEAT za Arono ponudil še 1,0-litrski motor TSI s pogonom na stisnjeni zemeljski plin (CNG). Največja moč tega pogonskega agregata bo znašala 66 kW (90 KM). SEAT je prvi proizvajalec, ki bo ponudil tovrstni motor v razredu kompaktnih križancev. Na določenih čezmorskih trgih bo poleg tega na voljo 1,6-litrski motor MPI z 81 kW (110 KM). Kombiniran bo lahko z ročnim ali avtomatskim menjalnikom. Cene se začenjajo že pri 13.990 EUR za vstopno 1,0 TSI 95 in 1,6 TDI 17.891, oba s pet-stopenjskim ročnim menjalnikom.