Audi je pred kratkim svojo modelsko paleto razširil z najnovejšim modelom Audi Q3 Sportback, kompaktnim SUV-jem s kupejevskim zadkom, ki združuje vsestransko, vsakodnevno uporabnost SUV-ja s športno eleganco in dinamično vodljivostjo kupeja. Audi Q3 Sportback je tako prvi kompaktni križanec znamke Audi. Posebna značilnost je veliki, osemkotni enodelni okvir mreže hladilnika, ki poudarja pripadnost novega modela Audijevi družini Q. Črno mrežo sataste strukture obdaja srebrn okvir, zaradi katerega je sprednji del videti še izrazitejši. Enako velja za trapezaste odprtine za dovod zraka, ki jih med seboj povezuje vodoravna obroba v odbijaču. Nizki žarometi se klinasto zožijo proti sredini vozila. Audi ponuja žaromete v treh izvedbah; najbolj izpopolnjeni so žarometi z matrično LED-tehnologijo, pri kateri prilagodljive dolge luči skladno z vozno situacijo in cesto osvetljujejo s pomočjo pametne regulacije.

Audi Q3 Sportback je eden najprostornejših modelov v svojem segmentu. V dolžino meri 4.500 milimetrov, v višino 1.556 milimetrov, širina pa je 1.843 milimetrov. S tem je ta SUV-coupé 16 mm daljši, 29 mm nižji in 6 mm ožji kot Audi Q3. Medosna razdalja pri obeh modelih znaša natanko 2.680 mm in je osnova za veliko prostornost.Motorji Audija Q3 Sportback so uradno prilagojeni izpušnemu standardu Euro 6d-temp. Ob uvedbi na evropski trg bodo na voljo en bencinski in dva dizelska motorja. Motor 2.0 TFSI v Audiju Q3 Sportback 45 TFSI quattro je z močjo 169 kW (230 KM) najmočnejši motor. Motorja 2.0 TDI imata moč 110 kW (150 KM) oz. 140 kW (190 KM), poganjata pa modela Q3 Sportback 35 TDI in Q3 Sportback 40 TDI quattro. Nekoliko pozneje bo sledil 1,5-litrski bencinski motor v Audiju Q3 Sportback 35 TFSI. Tudi ta ima moč 110 kW (150 KM) in je poleg tega opremljen s sistemom izklopa valjev (CODNa trgu bo letošnjo jesen.

Koncept prikazov in upravljalnih elementov Audija Q3 Sportback odraža Audijev napredek pri digitalizaciji svojih modelov: že v serijsko opremo z MMI radiom je vključen digitalni kombinirani instrument z diagonalo 10,25 palca, ki ga voznik upravlja z večfunkcijskega volana. Pri vrhun¬skem sistemu z MMI navigacijo plus se prikazi izpisujejo na virtualni armaturni plošči (Audi virtual cockpit), ki ponuja še veliko dodatnih funkcij. Poleg tega je na sredini armaturne plošče zaslon na dotik MMI touch. Zaslon ima diagonalo 10,1 palca in se ob izbiri funkcije odzove z zvočno povratno informacijo. Kupec po želji lahko naroči 12,3-palčni Audi virtual cockpit plus. Audi Q3 Sportback lahko pričakujemo letošnjo jesen.