K ukrepom proti širjenju ali omejevanju okužbe z novim korona virusom se s konkretnimi nasveti vključuje tudi Škoda. Jana Parmová, zdravnica, ki je zaposlena na sedežu podjetja ŠKODA ob tem izpostavlja osnovna pravila, ki bi jim morali slediti vsi, četudi smo prepričani, da nismo okuženi. Kljub temu, da je lahko osebni avtomobil nekakšna mobilna izolacijska komora, ki nam omogoča minimalen kontakt z zunanjim svetom na nujnih poteh, kot je obisk trgovine z živili ali lekarne, to namreč kljub temu predstavlja določeno mero tveganja. Kako torej v teh časih avtomobil uporabljati varno in ne tvegati okužbe po nepotrebnem?

 

 

 

Na prvem mestu razkuževanje. »Dezinficirajte vse površine, ki se jih dotikate pred in po opravljeni poti. Še posebej, če vaše vozilo delite še s kom drugim,« svetuje Parmová. A najprej in ključno: temeljito perite in dezinficirajte si roke! Še tako očiščen in razkužen avtomobil vam ne pomaga prav nič, če se kljuke, volana, ročne zavore … dotikate z morebiti okuženimi rokami. Ves vaš trud pri čiščenju vozila bo v hipu zaman.

Deli avtomobila, ki jih je priporočljivo dezinficirati: okviri vrat, zunanja kljuka in gumb za odpiranje vrat prtljažnika. Deli notranjosti, ki jih je potrebno dezinficirati: Volanski obroč, prestavna ročica, ročna zavora, kljuke na vratih, gumbi za upravljanje infotainmenta in klimatske naprave, gumbi in ročice za vklop smernikov, brisalcev, tempomata, nasloni za roke, gumbi za nastanitev višine sedeža in okvir vrat. Bencinski črpalki se bo težko izogniti, zato uporabljajte rokavice. Takoj ko zaključite s točenjem goriva, temeljito umijte roke in jih dezinficirajte.

In v  primeru, ko se ne morete izogniti vožnji z drugimi, pri čemer eden izmed njih kaže simptompe okužbe, uporabite zaščitno opremo, maske za obraz in respiratorje. Običajna maska za obraz vas sicer ne bo zaščitila pred okužbo z virusom, lahko pa občutno zmanjša možnost, da tisti, ki jo nosi, z virusom okuži druge ljudi. Za zaščito pred okužbo so učinkoviti respiratorji z označbo razreda kakovosti vsaj FFP3. BL/Škoda/